Sobotní večer v přerovském klubu Teplo se nesl na vlně country a milovníky tohoto žánru uchvátil rodák z Louisiany Jimmy Bozeman v doprovodu kapely The Lazy Pigs, složené z českých muzikantů.

„Jimmy pochází z městečka Lake Charles v Lousianě, kde se odpradávna střetávala spousta různých hudebních žánrů, takže je jeho muzika ovlivněna černošským blues, country, bluegrassem, ale i rockabilly (pozn. red.: venkovské houpání, jeden z nejstarších stylů rockenrollové hudby),“ přiblížil lídr kapely The Lazy Pigs Pepa Malina.

Jimmy Bozeman na cestě za hudbou procestoval spoustu míst - z Louisiany do Texasu přes Meziko a Řecko až do Prahy, kde se v roce 1991 usadil.

„Přerov byl poslední zastávkou na našem podzimním turné s Jimmy Bozemanem. Díval jsem se do publika a je tady spousta fanoušků bluegrass a country, ale i muzikantů. Lidé se nebojí tleskat po sólech a udělat klubovou atmosféru, což nám úplně vyhovuje,“ pochvaloval si Pepa Malina.

Nový primátor města Přerova Petr Měřínský (ANO).
Nový primátor Měřínský: Je lepší méně slibovat a víc udělat

Minifestival Hudboslovení je ve své půlce a organizátoři si na návštěvnost rozhodně nemohou stěžovat. Z původně komorní akce, jejímž smyslem bylo zprostředkovat nejen koncerty zajímavých kapel, ale i mluvené slovo, se postupem let stala nejnavštěvovanější kulturní událost podzimu.

„Podstatnou část Hudboslovení tvoří i slovo. Pořádáme tedy tři zajímavé besedy - 14. listopadu se studentem čínštiny Ondrou Kočerhanem o jeho ročním pobytu v Číně, další 22. listopadu o cestě napříč Asií,“ přiblížil Jaroslav Biolek z pořádajícího Duha klubu Dlažka.

O zajímavém projektu budou vyprávět 24. listopadu v 15 hodin David Vašina, Marie Szostková a František Novák. „Tři vybraní designéři strávili tři týdny na Borneu a snažili se přesvědčit místní domorodce, aby nelovili želvy, ale místo toho vyráběli drobné předměty z kokosových skořápek,“ přiblížil téma další besedy.

S občany Dluhonic jednal v úterý odpoledne o dálnici D1 z Říkovic do Přerova premiér Andrej Babiš. Na debatě nechyběl ani šéf ekologické organizace Děti Země Miroslav Patrik. Přítomni na jednání byli i zástupci vedení Ředitelství silnic a dálnic.
Udělejme čáru a bavme se, co dál, řekl v Dluhonicích Babiš

Minifestival Hudboslovení nezapomíná ani na akce pro rodiny.

„Rodičů s dětmi chodí čím dál více, a tak pro ně pořádáme 24. listopadu Pohádkový karneval. Od 18 hodin se mohou těšit na tradiční Lampioňák. Účast je vždycky slušná a přijdou na něj stovky lidí,“ upřesnil.

Počátky Hudboslovení sahají do roku 2002 - díky finanční pomoci města a Olomouckého kraje se ale počet akcí výrazně rozrostl. Na příští ročník minifestivalu by chtěli pořadatelé pozvat legendární kapelu Spirituál kvintet, která má navodit atmosféru sametové revoluce, od níž uplyne v roce 1989 třicet let.

Rozsvěcení vánočního stromu v Přerově
Vánoční trhy v Přerově začnou v předstihu. Co letos nabídnou?