„Soutěžící se mnou odcvičí zhruba 50 minut na posilovacích strojích, zbytek času je věnován strečinku. Poté následuje ještě půlhodinový aerobní trénink na jejich optimálním tepovém pásmu v cardio zóně. Soutěžící využívají sporttestrů, které jim jsou neustále k dispozici,“ vysvětluje už Jana Hrčková, sportovní manažerka a trenérka v jedné osobě

„Navíc mají povinnou ještě jednu individuální návštěvu ve Fit klubu. Byl jim doporučen spinning, popřípadě opět trénink v už zmíněné cardio zóně, tzn. aerobní trénink na běhacím páse, na ekliptiku či na kole,“ přiblížila Hrčková trénink svých svěřenců.

Dveře Fit klubu jsou však soutěžícím otevřeny nepřetržitě. Většina se snaží ve Fit klubu objevit minimálně čtyřikrát týdně, nebo alespoň jsou takové jejich plány pro následující tři měsíce.

„Uvidíme, zda jim to vydrží po celou dobu trvání soutěže. Energie je zatím veliká, chuť sportovat také, tak ještě aby se podařilo dosáhnout nějakého milého výsledku,“ přeje si trenérka Hrčková.

I pro ty z pětadvaceti přihlášených, kteří se finále nedostali, jsou služby Fit klubu k dispozici. Navíc se pro tuto skupinku odvážlivců připravil speciální tříměsíční klubový program.

„Těmto novým návštěvníkům Fit klubu bylo provedeno diagnostické vyšetření, sestaven pohybový program a dvoudenní jídelníček jako ukázka, jak by se měli snažit minimálně následující tři měsíce stravovat. Navíc jsme domluveni na kontrolních diagnostikách jednou za 14 dní, které budou spojeny s konzultacemi. Na základě vyšetření bude jejich program průběžně upravován tak, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku,“ přiblížila trenérka.

NIKOL PODEPŔELOVÁ

close zoom_in Věk: 17 let
Výška: 158 cm
Váha: 64,9 kg

* o soutěži se dozvěděla maminka, přihlásily jsme se obě, nakonec vybrali jen mě

* během těch tří měsíců bych především chtěla zhubnout, zpevnit si tělo a celkově se dostat do kondice

Složení těla

Hmotnost: 64,9 kg (běžný rozsah 43,9 – 59,4)
Svalová tkáň: 21,5 kg (běžný rozsah 19,5 – 23,8)
Tuková tkáň: 25,5 kg (běžný rozsah 9,5 – 19,0)
Voda: 28,8 kg (běžný rozsah 26,3 – 32,2)

Obvody těla

Prsa: 99 cm
Nejužší místo (břicho): 79,5 cm
Pas: 95 cm
Nejširší místo (břicho): 102 cm
Boky: 103 cm
Nohy P/L: 63/62 cm
Paže P/L: 33/33 cm

BMI: 26,0 (17,7 – 23,7)
Index tělesného tuku: 39,4% ( 18,0 % – 28,0 %)

BMR (bazální metabolismus): 1220 kcal (1342 kcal – 1557 kcal)

Doporučení:

* redukce tuku 13,7 kg
* nárůst svalové hmoty: 0,4 kg
* doporučený denní příjem kalorií: 1715 kcal (7 200 kJ)

VANDA HRUBÁ

close zoom_in Věk: 37 let
Výška: 164 cm
Váha: 80,8 kg

* o soutěži jsem se dočetla v Novém Přerovsku a přihlásila se do ní sama

* potřebuji dát nějaká ta kila domů, abych se cítila lépe a zlepšila si fyzickou kondici

Složení těla

Hmotnost: 80,8 kg (běžný rozsah 49,2 – 66,5)
Svalová tkáň: 27,1 kg (běžný rozsah 22,0 – 26,9)
Tuková tkáň: 32,3 kg (běžný rozsah 11,6 – 18,5)
Voda: 35,5 kg (běžný rozsah 29,5 – 36,0)

Obvody těla

Prsa 108 cm
Nejužší místo (břicho): 98 cm
Pas: 109 cm
Nejširší místo (břicho): 120 cm
Boky: 119 cm
Nohy: P/L: 66/66 cm
Paže: 34/34 cm

BMI: 30,0 (18,5 – 25,0)
Index tělesného tuku: 39,9 % (18,0 % – 28,0 %)
BMR (bazální metabolismus): 1418 kcal (1580 kcal – 1848 kcal)

Doporučení:

* redukce tuku 17,8 kg
* nárůst svalové hmoty: 0,0 kg
* doporučený denní příjem kalorií: 1550 kcal (6 500 kJ)

PODÍVEJTE SE TAKÉ: PRVNÍ DVOJICE SOUTĚŽÍCÍCH

KALORIE A TVORBA JÍDELNÍČKU

Co je to kcal, kJ?

Kalorie (značka cal) je jednotka energie, dnes už většinou nahrazená joulem, který je jednotkou soustavy SI. V praxi se objevuje hlavně při vyjadřování energetické hodnoty potravin (kde se ovšem obvykle používá její násobek kilokalorie).

Kilokalorii, značené kcal, odpovídá tedy asi 4,185 kJ. Pokud se o kaloriích mluví v souvislosti s výživou, obvykle se pojmem kalorie míní kilokalorie.

kcal = 4,185 kJ

Tvorba jídelníčku

Při tvorbě redukčního jídelníčku se vychází z bazálního metabolismu daného člověka (BMR), jeho energetického výdeje během dne, popřípadě z již proběhlých radikálních diet, které mohly způsobit negativní změny na metabolických procesech.

Redukční jídelníček je sestavován ovšem tak, aby jeho energetická hodnota byla minimálně o 2000 kJ nižší, než je příjem nutný k udržení aktuální tělesné hmotnosti.

Samozřejmě je velmi důležité, aby bylo dodrženo nejen vhodné rozložení energetického příjmu během dne minimálně do pěti chodů, ale také správné složení potravin, tzn. správný podíl sacharidů, tuků a bílkoviny.

Složení potravin:
Bílkovina 15 – 25 %
Sacharid 50 – 60 %
Tuk 20 – 30 %

Vhodné rozložené energetického příjmu:
Snídaně 30 %
Dopolední svačina 10 %
Oběd 30 %
Odpolední svačina 10 %
Večeře 20 %