„Z důvodu havarijního stavu jsme museli záchodky letos v lednu uzavřít. Od sedmdesátých let minulého století, kdy byly zbudovány, se do nich totiž neinvestovalo,“ popsal situaci jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Stav před rekonstrukcí nebyl zrovna lichotivý.

„Chybělo elektrické topení a teplá voda, ale na toalety se nedostali ani vozíčkáři,“ líčí Jiří Gala z technických služeb.

Záchodky se navíc stávaly terčem vandalů a občas někdo odmontoval kohoutek nad umyvadlem, nebo zmizelo splachovadlo.

Dnes je zázemí kompletně v novotě.

„Výměnou prošly veškeré rozvody, pisoáry, záchodové mísy i umyvadla. Mysleli jsme i na postižené a u toalet jsou madla. Pro invalidy je bezbariérový vstup ze hřbitova,“ upřesnil Bohumír Střelec.

Na noc je zamknou

Protože se u záchodků v minulosti shlukovali pobudové, prošla výraznou proměnou i vstupní brána.

„Chceme ji na noc zamykat tak, aby se dovnitř nedostali nezvaní návštěvníci. Nově zrekonstruované toalety budou otevřeny podle provozní doby hřbitova a vstup na ně je prozatím zdarma. Pokud bychom ale zjistili, že se stávají terčem vandalů, kteří je devastují, tak je zpoplatníme,“ zdůraznil. Oprava zázemí přišla na 600 tisíc korun.

Město hodlá v úpravách místa posledního odpočinku pokračovat. Už v minulých měsících provedli stavebníci úpravy přístupové cesty k památníku obětem druhé světové války a opravou prošel i nefunkční vodní prvek.

Smuteční síň opraví za 37 milionů

Nejnáročnější investicí je ale plánovaná rekonstrukce smuteční síně, která přijde na 37 milionů korun. Probíhat má po etapách.

„Máme v ruce realizační projektovou dokumentaci, stavební povolení a čekáme jen na finance. Pokud se na akci najdou prostředky v rozpočtu města a technických služeb, můžeme začít,“ podotkl Bohumír Střelec.

Budovu smuteční síně čeká kompletní rekonstrukce, která zahrnuje výměnu oken a dveří, elektrovodů, topení či dochlazování. Novou podobu exteriéru jednatřicet let starého objektu navrhl architekt Pavel Klein.

Hlavní vstup do smuteční síně se opticky rozšíří zkrácením příčných zdí a ve vstupní hale je navržena renovace schodiště.

Celek se upraví tak, aby působil světlým dojmem.

„Smuteční síni budou vévodit přírodní tóny světlého dubu a pískovce, kombinované s prosklenými částmi. Světlé dřevo bude i na obkladu podhledu smuteční síně, ve stejné barvě jsou lavice a stěny. Katafalk má být nově umístěn na pódiu,“ shrnul už dříve své vize autor projektu.