Druhého ročníku Hranické věže se ve čtvrtek 28. července dopoledne zúčastnilo osmapadesát profesionálních i dobrovolných hasičů z celé republiky. V areálu požární stanice závodili ve výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže pomocí jednohákového žebříku.

„Soutěž má velký úspěch mezi hasiči i diváky. Bohaté soutěžní pole, které je rozsáhlejší než minulý rok, tvoří česká špička požárního sportu,“ prozradil velitel Požární stanice Hranice Arnošt Lenoch.

Na zdolání dvaatřicetimetrové dráhy a jedenáctimetrové věže pomocí více než osmikilového žebříku měli závodníci celkem čtyři pokusy. Z hranických hasičů si však náročný výstup nezkusil ani jeden.

„Nikdo od nás nestartuje, protože naše časy by nemohly konkurovat těm nejlepším závodníkům,“ vysvětlil Lenoch.

Do národního rekordu mu chyběly čtyři setiny

O výsledném pořadí rozhodl součet časů ze tří nejlepších pokusů. V posledním a nejsledovanějším rozběhu závodu se proti sobě postavili dva nejlepší běžci dne, Jakub Pěkný a Karel Ryl z ostravského hasičského sboru. Pěkný předvedl dokonalou souhru rukou a nohou a s časem 13,62 sekund si nejen vyšplhal pro vítězství, ale zároveň pokořil rekord Hranické věže.

„S časem jsem samozřejmě spokojen a mám z něj dobrý pocit, ale nic zvláštního to pro mě neznamená,“ podotkl výherce závodu. Do národního rekordu, jehož držitelem je od roku 2009 Karel Ryl, Pěknému chyběly čtyři setiny sekundy.

Bezchybným výkonem Pěkný na soutěži pokořil i svého kolegu z požární stanice a dosavadního držitele rekordu Hranické věže Ryla, kterému se v první polovině sezóny příliš nedařilo.

„Soustředil jsem se více na dokončení školy. Ale teď už pořádně trénuju a zase se zlepšuju. S Jakubem jsme kamarádi a navzájem se hecujeme. Je to těžký soupeř, ale zkusím se s ním poprat,“ prohlásil před závěrečným pokusem Karel Ryl.

Svůj čtvrtý pokus kvůli chvilkovému zaváhání Ryl nedokončil. „Šel jsem na to moc rychle, a proto jsem špatně zasekl žebřík do druhého podlaží. Zpomalilo mě to a už nemělo cenu šplhat až nahoru,“ popsal zklamaně Ryl.

Vítěz Jakub Pěkný

Výtečný Jan Juřička z Luké

Osobní rekord si v kategorii nad 40 let zaběhl Jan Juřička ze Sboru dobrovolných hasičů Luká. Časomíra při jeho pokusu sepnula na 27,76 sekundách, a Juřička tak skončil na posledním místě.

„Z času mám obrovskou radost, trénink se mi vyplatil,“ svěřil se sportovec, jehož starobylá kovová přilba přitahovala pohledy všech přihlížejících.

Podobně jako loni celou soutěž i letos v přímém přenosu vysílala internetová televize hasici15O.tv.

„První ročník sledovalo online tisíc dvě stě lidí a záznam ze soutěže na internetu zhlédlo asi deset tisíc diváků. Letos očekáváme mnohem vyšší čísla,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Hranická soutěž není součástí národní ligy ve výstupu na cvičnou věž, kterou tvoří osm závodů v různých městech po celé republice.

„Dříve jsem usiloval o její zařazení do ligy, ale nemáme pro to vhodné podmínky. V Hranicích nejde o body, závodníci soutěž vnímají jako součást tréninku a panuje mezi nimi přátelská atmosféra,“ objasnil Lenoch.

IVETA PODEŠVOVÁ

Hranická věž 2011 OBRAZEM

Druhý ročník hasičské soutěže ve zdolání Hranické věže
Druhý ročník hasičské soutěže ve zdolání Hranické věže
Druhý ročník hasičské soutěže ve zdolání Hranické věže
Druhý ročník hasičské soutěže ve zdolání Hranické věže
Druhý ročník hasičské soutěže ve zdolání Hranické věže