Obec hodlá během čtyřhodinové prezentace předvést komisi aktivity, jimiž žije po celý rok.

„Uvidí, jak ve vesnici slavíme Vánoce, jak prožíváme plesovou sezónu, hasičské i fotbalové soutěže, koncerty, celkem šestatřicet krátkých představení. Více zatím nechci prozrazovat. Má to být překvapení," uvedl starosta obce Ondrej Koliba.

Lidé v obci si prý berou i dovolenou, aby ve čtvrtek ukázali, jak je v Hradčanech živo.

„Máme zde asi sedm velmi aktivních spolků, které zaplní kulturní kalendář v obci na celý rok dopředu," řekl dále starosta.

Kromě kulturních a společenských akcí představí obec také nejdůležitější investiční aktivity, kterých se v poslední době podařilo hned několik.

„Těmi největšími byly přestavba rodinného domu na dům se čtyřmi malometrážními byty či stavba centra se zázemím pro hasiče a další spolky," vyjmenoval alespoň některé starosta.

To, zda budou Hradčany úspěšné i v celostátním kole soutěže, bude jasné 14. září. Ten den oznámí výsledky ministr pro místní rozvoj František Lukl na luhačovickém Mezinárodním festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem. Soutěž, jež se koná v rámci Programu obnovy venkova, pořádají od roku 1995 Spolek pro obnovu venkova, Svaz měst a obcí, ministerstvo pro místní rozvoj a od roku 2007 i ministerstvo zemědělství. Celostátní vítězství si na Přerovsku vysloužila v historii soutěže zatím pouze obec Tučín v roce 2009. 

Autor: Marie Šuláková