Na druhé místo porota vybrala Rapotín na Šumpersku a třetí skončila Hrabová, obec nedaleko Zábřeha.

„Kdybychom se nepřihlásili, kdybych nepodal přihlášku, tak bych se mohl z Hradčan vystěhovat. Obyvatelé to už očekávali, soutěž je pro ně prestižní záležitost," řekl starosta vítězných Hradčan Ondrej Koliba,

Hned po vyhlášení prvního místa místostarostka rozeslala esemesky.

„Už se to u nás ví, budeme oslavovat. Loni, když jsme se vraceli s modrou stuhou, čekali na nás občané s modrými šálky. Jsem hodně dojatý," odmlčel se.

Obec o 277 obyvatelích v roce 2010 získala diplom za péči o květinovou výzdobu obce, další rok skončili na třetím místě a loni odjížděli s modrou stuhu za společenský život. Letos si domů vezli zlatou stuhu, tedy vítězství a postupují do celostátního kola této soutěže

Ondreje Kolibu vítězství před návštěvou komise ani nenapadlo. „V průběhu prezentace jsem si pak říkal, že bychom se mohli umístit a když nám předsedkyně oznámila, že se máme dostavit na vyhodnocení do Olomouce, tak sem už začal mít trochu problémy se žaludkem a nervozitou. Na komisi, když u nás byla, bylo ale vidět, že se jim u nás líbí, i vystoupení občanů," pokračoval Koliba s tím, že se u nich každoročně koná přes sedmdesát akcí.

Hradčany na Přerovsku

Hradčany na Přerovsku

Hradčany - Vesnice Olomouckého kraje 2013. Foto: web obce Hradčany

Hněvotín bodoval za společenský život

Celkem se do soutěže, která se v Olomouckém kraji koná už po dvanácté, letos přihlásilo devatenáct obcí ze čtyř okresů našeho regionu.

„Obce byly maximálně připravené, všech devatenáct bylo úžasných, ale bohužel může vyhrát jen jedna. Obec Hradčany má veškeré předpoklady k tomu, aby letošní ročník soutěže Olomouckého kraje vyhrála. Hodnotili jsme ji jako celek a tahle obec nám vyšla jako ta nej," uvedla Petra Kočnarová, předsedkyně komise a starostka obce Skalička na Hranicku.

Spokojeně však odcházelo například i vedení obce Hněvotín na Olomoucku. Do soutěže se přihlásili se zájmem o modrou stuhu, která dokládá, že v obci je bohatý společenský život. Přání se jim splnilo.

„Snažíme se rozvíjet kulturu obce ve všech možných směrech, každý týden je nějaká akce a pořád se v Hněvotíně něco děje," reagoval starosta Jaroslav Dvořák.

Olomoucký kraj podpoří obce, které v soutěži uspěly částkou 500 tisíc korun. Po sto tisících obdrží obce na prvním až třetím místě. Komise zároveň navrhla, aby obce Mořice, Troubky, Křtomil a Černotín obdržely po padesáti tisících korun. Loni se soutěže zúčastnilo dvacet obcí, zvítězila obec Radslavice. (paš)

Výsledky Vesnice roku Olomouckého kraje 2013

1. místo Zlatá stuha – Hradčany (Přerovsko)
2. místo – Rapotín (Šumpersko)
3. místo – Hrabová (Šumpersko)

Modrá stuha za společenský život – Hněvotín (Olomoucko)

Bílá stuha za činnost mládeže – Bohdíkov (Šumpersko)

Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu – Babice (Olomoucko)

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí – Nová Hradečná (Olomoucko)

Diplom za péči o květinovou výzdobu (Fulínova cena) – Mořice (Prostějovsko)

Diplom za vzorné vedení knihovny – Troubky (Přerovsko)

Za zapojení dětí do života obce a úpravu veřejného prostranství - Křtomil (Přerovsko)

Cena naděje pro živý venkov – Černotín (Hranicko)