„Houby sbírám už od dětství, narodil jsem se totiž na vesnici v Beskydech, takže to do lesa bylo kousek. Přitáhli mě k tomu děda s babičkou, kteří mě brali s sebou do přírody. Začínal jsem ale jako ornitolog," popisuje začátky své celoživotní záliby muž, který pracuje i jako preparátor v přerovské Ornitologické stanici.

Proč se začal o mykologii více zajímat?

„Vadilo mi, že když jsem v lese našel nějaký nový druh, nebyl jsem schopen ho určit," vysvětluje Jiří Polčák, jenž se tomuto oboru věnuje už dvacet let.

Nejen jako účastník zajímavých výzkumů na Moravě, ale i jako autor odborných článků ve sbornících a publikacích. Působil také v redakční radě časopisu Houbař, který u nás dříve vycházel. Spoustu jeho fotografií naleznete i v atlase hub.

„Další jsou pak na internetu, a to převážně slovenských stránkách, které patří k nejlepším na světě. Je tam galerie asi tisíce fotografií," dodává.

Unikátní slzečník papouščí

Některé jeho objevy patří k opravdu výjimečným.

„Asi nejvzácnější byl před lety nález slzečníku papouščího na Hostýnských vrších, což je houba, která byla popsána jako úplně nový druh pro vědu," zmiňuje. Narozdíl od ostatních slzečníků se liší tím, že je krvavě červený až do zelena. Odtud také jeho označení „papouščí".

„Tuto houbu jsme popsali ještě s rakouským mykologem Antonem Hausknechtem a naším předním odborníkem Vladimírem Antonínem," upřesňuje.

Úspěšný byl z tohoto pohledu i loňský rok. „Na Tovačovsku jsme narazili na vzácný druh suchohřibu Xerocomus silwoodensis, který byl poprvé objeven v roce 2006 v Anglii, a poté také v Itálii a Španělsku. V České republice ale do té doby ne," zmiňuje.

„Když jsem se pak probíral starými fotkami, zjistil jsem, že jsem ho našel už v roce 2007, tedy pouhý rok poté, co byl druh poprvé popsán," podotýká s úsměvem. Jiným „prvonálezem" byl i vzácný jedovatý Hřib Moserův.

Nerostou

Na obligátní otázku houbařů, jestli už „rostou", ale zatím přední mykolog nemá uspokojivou odpověď.

„V nižších polohách je to velice špatné, protože je velké sucho. Ve vyšších teď rostou hlavně hřibovité houby – pro konzumenty to ale nemá moc velký smysl, protože je řada z nich červivých. Ta hlavní sezona bude až na přelomu srpna a září," uzavírá.