V kamnech se zatopí, k jídlu je domácí zabíjačka a na plátně ostré ledové vrcholy. Takový kontrast zažijete na horolezeckém srazu s večerním promítáním.

„Sraz pořádáme již po třiatřicáté. Každý rok se na něm podělí o zážitky účastníci nejzajímavějších expedic z celé republiky," uvedl hlavní pořadatel Ladislav Drda, jenž se sám letos se skupinou kamarádů dostal na aljašský MCKinley. Jeho přednáška o výstupu na šestitisícovku odstartuje rovněž páteční program, který začíná v 18 hodin. Podtitul filmu přitom sebeironicky poutá na „vélet starců z Bezuchova do bývalého carského Ruska".

Hlavním lákadlem by podle pořadatelů mělo být promítání Marka Holečka, jenž s kolegou Zdeňkem Hrubým vylezli alpským stylem na sedmitisícovku Talung v Nepálu.

„Jednalo se o prvovýstup, za nějž byli dokonce oceněni na horolezeckém festivalu v Teplicích nad Metují, kde získali cenu Výstup roku 2013. Zdeněk Hrubý bohužel in memoriam," přiblížil Ladislav Drda.

Zdeněk Hrubý byl předsedou Českého horolezeckého svazu a při výstupu v Karákóramu, kde se s Markem Holečkem pokoušeli jako první horolezci zdolat jedenáctou nejvyšší horu světa, Gašerbrum I, jihozápadní stěnou, se Hrubý při výšlapu zřítil tisíc metrů dolů do propasti. Právě na jedenáctou nejvyšší horu světa Gasherbrum I a třináctou nejvyšší Gasherbrum II v Pákistánu vylezli letos Marek Novotný a Tomáš Petreček. O promítání s poutavým vyprávěním se podělí v závěru večera po deváté hodině.

Horolezecký sraz pokračuje i v sobotu 9. listopadu tradičním během, který se koná již po osmadvacáté. Kondičku na osmnáctikilometrové trase z Bezuchova na Helfštýn a zpět si každoročně přijde vyzkoušet na 70 běžců. V několika věkových kategoriích se utkají ženy i muži.