Lidé, kteří dorazili na „kopec", jak se Hornímu náměstí kdysi říkalo, mohli na poslední chvíli koupit svým blízkým pěkný vánoční dárek.

A u zhruba tří desítek stánků bylo z čeho vybírat. K vidění byly výrobky ze skla a keramiky, ale také dřevěné hračky, šperky z kůže či košíky.

U rozžhavené výhně vyráběl přímo před zraky kolemjdoucích kovaná díla mistr černého cechu z Prostějova, a kdo chtěl, ten si mohl pochutnat na valašských frgálech nebo štramberských u­ších.

Historický jarmark v době před vánočními svátky je v Přerově úplnou novinkou.

„V létě pravidelně pořádáme Svatovavřinecké hody, ale v zimě se taková akce koná poprvé. Program v tomto počasí má samozřejmě svá úskalí – kdyby namrzlo, vystoupení by se asi zkomplikovalo šermířům. Dobové nástroje se navíc v zimě snadno rozladí," řekla jedna z organizátorek akce Renata Tšponová.

Bohatý program připravila skupina historického šermu Markus M.

„Pozvali jsme účinkující, kteří by vystihli dobovou atmosféru. S dvorskými tanci se představila skupina historických tanců Vere Gratia z Napajedel, šermířské a lidové písně zazpívala přerovská skupina Rabussa. Ukázky svého umění představily také dvě skupiny historického šermu – Biskupští Manové z Kroměříže a Valmont ze Vsetína," přiblížil Petr Pedro Novotný ze skupiny Markus M.

Návštěvníci si mohli poslechnout také duchovní písně v podání mužského pěveckého sboru Magna Mysteria ze Zlína.

Šermířské souboje předvedla divákům skupina Valmont z Valašského královstí.

„Nachystali jsme si dvě představení – tím prvním je ukázka soubojů z období baroka, druhé je z gotické doby. Chceme přiblížit, jak se připravovali na své souboje němečtí rytíři, kteří byli vysláni na křížové výpravy," řekl jeden z účinkujících Dominik Herman.

Lidé, kteří se přišli podívat v neděli na Horní náměstí, odcházeli spokojení.

„Je to úžasné. Mám ráda historii, takže se mi to tady moc líbí. Přišli jsme hlavně na kulturní program, ale s manželem si určitě prohlédneme také všechny stánky," řekla Miluše Krylová z Přerova.