Horečka, kožní vyrážka a zvětšení mízních uzlin, hlavně na krku. Tak se u člověka projevuje akutní virové onemocnění přenášené komáry známé jako horečka dengue. Nákaza se vyskytuje v tropických a subtropických oblastech, destinacích, kam turisté z Česka stále častěji vyrážejí na dovolenou.

Případ z Olomouckého kraje figuruje v březnové evidenci Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Letos je prvním záchytem této exotické nákazy v regionu, vloni v Olomouckém kraji nebyl podle dat zveřejněných v hlášení SZÚ ani jeden.

Pacient byl hospitalizovaný ve FN Olomouc.

„Šlo o středně těžký průběh vyžadující hospitalizaci a symptomatickou léčbu. Nyní sledován ambulantně,“ potvrdil Olomouckému deníku mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Samopal, kterým 15. dubna 2023 50letý muž postřílel lidi v pokoji rodinného domu v olšovecké osadě Boňkov.
Masakr v Boňkově: muž samopalem postřílel tři lidi, zemřel i 15letý chlapec

Bližší informace k případu nemocnice nezveřejnila. „I vzhledem k tomu, že šlo o jeden, tedy snadno identifikovatelný případ (GDPR) - ale jednalo se o zahraniční cestu do exotické destinace,“ dodal mluvčí.

Horečka dengue probíhá nejčastěji ve dvou fázích. Pro první jsou typické horečky, pro druhou vyrážka, zejména s postižením trupu. Komplikací může být zánět srdečního svalu nebo poškození nervové soustavy.

Nejmodernější mamograf s umělou inteligencí pořídilo Oddělení mamární diagnostiky Fakultní nemocnice Olomouc. Jedná se o přístroj GE Senographe Pristina 3D.
Olomoucká fakultka má top mamograf s umělou inteligencí

Závažné případy se projevují krvácivou horečkou s krvácivými projevy na kůži, často s břišním a hrudním výpotkem. Přidat se může zvracení a bolesti břicha. Těžká forma nemoci se objevuje zejména při opakovaných infekcích.

Virus se podle odborníků vyskytuje ve čtyřech skupinách, proto je možné onemocnět horečkou dengue i opakovaně

Léčba nemoci se zaměřuje na příznaky. Účinná vakcína zatím k dispozici není. Jedinou možností ochrany je prevence komářího bodnutí – repelenty nebo moskytiéry.

Virus dengue přenáší infikovaní komáři z rodu Aedes - zejména pak Aedes aegypti, A. albopticus a Aedes polynesiensis