Pod výzvu, která se objevila na Facebooku a nyní koluje mezi lidmi, se podepsali politolog Pavel Šaradín, senátorka Jitka Seitlová, publicistka Marie Šuláková a spisovatel a publicista Tomáš Tichák.

Disident Tomáš Hradílek zahájil hladovku 1. listopadu jako protest proti opětovné kandidatuře prezidenta Miloše Zemana.

Podle jeho slov Zeman rezignoval na kultivování a humanizování naší společnosti a oslabuje naše transatlantické vazby ve prospěch provýchodní orientace. Bývalý chartista napsal Zemanovi i otevřený dopis.

Richard Šlechta
Kritik radnice Šlechta rezignoval na místo zastupitele

Osobnosti veřejného života prý takový způsob oběti odmítají.

„Ani nám není budoucnost lhostejná. Svobodu, k níž jste přispěl, vybojováváme každý den v debatách, stanoviscích i konkrétních činech. Svoboda a demokracie jsou tím, co jsme získali a co nesmíme ztratit. Vaši oběť však odmítáme,“ uvádí se ve výzvě Tomáši Hradílkovi, pod kterou se mohou lidé podepsat.

Osobnosti veřejného života žádají Hradílka, aby protestní hladovku přerušil.

V Přerově se v pondělí zavřely Dluhonské mosty nad železniční tratí, které čeká zbourání a stavba nového přemostění. Doprava v této části města zhoustla.
Dluhonské mosty se na rok zavřely. V Předmostí to ještě víc zhoustlo
Tomáš Hradílek
Tomáš Hradílek drží hladovku. Na protest proti kandidatuře prezidenta

Klidně i zemřu

Ten ale hodlá v hladovění dál pokračovat.

„Držím hladovku sedmý den a zatím to zvládám dobře, jen hubnu. Je to moje definitivní rozhodnutí, a pokud Miloš Zeman neodstoupí od své kandidatury, klidně i zemřu,“ zopakoval Tomáš Hradílek, který se chce prezidenta na jeho návštěvě v Lipníku veřejně zeptat, jak bude reagovat.

Miloš Zeman tento týden oznámil svou kandidaturu na prezidenta, protože má k dispozici 113 038 podpisů občanů, které ho opravňují kandidaturu podat.

Reakce z Hradu na hladovku Tomáše Hradílka zatím nezazněla. 

Miloš Zeman na cestě po Plzeňském kraji v říjnu 2017
Zeman jede do kraje i s manželkou. Prezident míří hlavně na náměstí
Vladimír Hučín se svou žalobou opět neuspěl.
Napětí u soudu: Hučín se žalobou na Hradílka opět neuspěl