Letošní úvodní přednáška se konala už 21. ledna. Jiří Lapáček, ředitel Státního okresního archivu v Přerově, přednášel o vzniku a počátcích přerovského vzdělávání až do roku 1867. Pokud by vás téma zajímalo, nemusíte zoufat, pečlivě naplánována jsou ještě další tři povídání.

Na další přednášku se můžete těšit už 4. února. Přednášet bude tentokrát Jarmila Klímová, literární autorka a historička školství organizujícího muzea. Jestliže přijdete, dozvíte se mnoho zajímavostí o okolnostech vzniku jednotlivých přerovských škol, na jejich odlišnosti a významné události v jejich historii.

Archivář státního okresního archivu v Přerově Petr Jirák svým posluchačům v úterý 18. února poví o tom, jaká specifika mělo školství na venkově a zároveň srovná vývoj škol v obcích, jež se o něco později staly městskými částmi Přerova. Ve svém výkladu se bude podrobněji zabývat historií školy v Kozlovicích od jejího vznik v roce 1910.

Pracovník přerovského Muzea Komenského se bude posluchačům věnovat také první březnové úterý. Ve své přednášce se bude mimo jiné věnovat i jednotlivým učilištím v Přerově, a to jak těm minulým, tak těm současným. Vlastní zážitky a poznatky posluchačů jsou vítány. 

Autorka: Sabina Stehnová