Rámy totiž profukuje a studentům je v učebnách zima. Stavební práce by se mohly rozběhnout už v příštím roce.

V majetku města Přerova jsou obě školské budovy - v Palackého ulici 25, kde je soukromá vysoká škola, a pak také v Palackého 19, kde se nachází soukromá střední škola.

„Přestože je stav oken havarijní v obou objektech, z finančních důvodů bude nutné provést zateplení postupně. Pravděpodobně už příští rok zateplíme školu v Palackého ulici 25, později přijde na řadu i vedlejší budova,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Obchodní akademie v Přerově. Ilustrační foto
Na Obchodní akademii v Přerově zrušili třídu lycea. Škola protestuje

Radní už pověřili úředníky magistrátu zpracováním projektové dokumentace a podkladů pro podání žádosti o dotaci, která může dosáhnout až čtyřiceti procent uznatelných nákladů.

„Obě budovy jsou z přelomu devatenáctého a dvacátého století a byly postaveny v proluce, kde se původně nacházela farská zahrada. Jedná se o klasicky zděné budovy z plných cihel, jsou čtyřpodlažní a částečně podsklepené,“ upřesnil.

Protože se domy nacházejí v ochranném pásmu památkové zóny, není možné provést zateplení celé fasády, která by tím přišla o svůj typický vzhled. Projekt na nemovitost v Palackého ulici 25 proto bude počítat se zateplením bočních částí.

Poslední domy v bývalém romském ghettu ve Škodově ulici půjdou k zemi. Takový se dnes nabízí pohled lidem, kteří procházejí kolem směrem k nádraží.
Domy ve Škodově ulici půjdou k zemi

Obdobně s Městským domem

Do podobné situace se dostali zástupci města už loni, kdy se rozhodli řešit zateplení budovy Městského domu, postavené v roce 1897 na centrálním Masarykově náměstí v Přerově.

„Energetická opatření jsme zahájili loni a letos v létě byly ukončeny. Nadcházející topná sezóna nám ukáže, o kolik jsme díky nim ušetřili,“ řekl.

I v tomto případě mohlo dojít pouze k zateplení východní části pláště budovy ze dvora, protože přední fasádě nemohl být upřen její novorenesanční sloh s bohatou štukovou výzdobou a prvky secese. V přední části se tedy měnila jen okna.

„Postupně jsme nahradili devadesát devět stávajících dřevěných oken novými s izolačním dvojsklem. Nové jsou i čtyři dveře. Postupně došlo také k výměně kovových stropních světlíků a dřevěných dveří v průjezdu. Projekt počítal i se zateplením půdního prostoru střechy,“ upřesnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Energetická opatření přišla na 14,5 milionu korun a na účet města byla připsána dotace z Ministerstva životního prostředí 3 miliony 360 tisíc.