VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Henčlov provoněly guláše, mistři je vařili v kostýmech i v dešti

Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.

14.9.2013 2
SDÍLEJ:

Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů v HenčlověFoto: DENÍK/Marie Šuláková

Celkem dvaadvacet týmů se utkalo ve dvou kategoriích. Vítězné týmy z loňska a vítězové pěti kvalifikací v Souboji mistrů o pohár Bidvest a další týmy z tuzemska a zahraničí na Mezinárodním otevřeném mistrovství o pohár pivovaru Zubr.

„Své guláše tady vaří kuchaři z Litvy, Slovenska, Chorvatska a Slovinska," řekl v průběhu soutěže hlavní organizátor akce Luděk Bil.

„Všichni věrní účastníci jsou tady," řekl dále Bil s tím, že déšť odradil pouze tým dětí z mateřské školy.

Maďarský guláš přijel do Henčlova uvařit Tomáš Kašpar s kamarády, jejich manželkami i dětmi. Oblečení do cigánských kostýmů přijeli až od Chrudimi.

„V lize mistrů v Litomyšli jsme byli druzí," řekl Kašpar, který zná recept na maďarský guláš ze svých pravidelných pobytů v Maďarsku.

„Náš guláš je mimořádný tím, že ho vaříme s láskou. Další ingredience tvoří hovězí maso z kližky, cibule, slanina, trocha česneku, poctivý, dlouho tažený vývar, žádný masox ani jiná dochucovadla," prozradil.

Za pět hodin

Na uvaření guláše měli soutěžící stejně jako v minulých ročnících pětihodinový limit.

„Musí uvařit nejméně patnáct litrů guláše na ohni, výběr masa i dalších ingrediencí je na nich," řekl dále Bil.

V Henčlově se objevily i kuriozity. Jeden tým vařil guláš z ovoce, další například ze sumce, Chorvaté si vybrali mořské plody a krevety, Slovinci měli v kotlíku i brambory a tři druhy masa.

A jak by měl chutnat správný guláš?

Luděk Bil je zastáncem tradiční receptury.

„Český národ dělá guláš z masa na kostky. Mám rád, když základ tvoří paprika a klasické koření, kterého ale nesmí být zase moc, aby nepřeráželo ostatní ingredience. Pak záleží na tom, z jakého masa vařím. Ke zvěřině přidávám trochu vína i rajského protlaku, vepřový zesílím kouskem klobásy, houbový nemůžete přerazit ničím," vyjmenoval profesionální kuchař Bil.

Autor: Marie Šulakova

Místo události:
14.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Vrána - ANO - Přerov
12

První den v nové roli? Poslanec Vrána je normálně v práci

Fotbalisté FK Kozlovice (v modrožlutém) proti Ústí
43

Ústí zrušilo domácí nadvládu Kozlovic v "královském" souboji bratrů

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Jak se volilo v obcích na Přerovsku? Tady je pár zajímavých střípků

Co vesnice, to jiný názor. Přestože většina obcí na Přerovsku kopírovala „moravský model“ a lidé zde dali nejvíce hlasů hnutí ANO Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury, našly se i světlé výjimky. Někde se do výsledků promítla obliba starostů a venkov zase „podržel“ lidovce a ministra zemědělství Mariana Jurečku.

AKTUALIZOVÁNO

Dálnici z Lipníka zavřela havárie, ucpaly se i cesty okolo

Nehoda zastavila v pondělí ráno hlavní tah mezi Ostravou a Olomoucí. 

Nepropásněte! Výsledky voleb ve vaší obci, názory, podrobnosti

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT