„Je první máj, takže jsme vyrazili na kolech na cyklostezku Bečva hledat nějakou třešeň, a po cestě zavítali na Helfštýn, který je po covidu konečně otevřený. Těšíme se, co nás čeká - nejvíce nás samozřejmě láká renesanční palác se zastřešením a ochozy, který jsme zatím neměli příležitost vidět. Vracíme se tedy na místo svého dětství a mládí a těšíme se, co tady uvidíme,“ svěřila se Daniela Bařinková z Přerova.

Ta se vydala na Helfštýn se svou rodinou.

„Z Přerova je to na kole tak devatenáct kilometrů a počasí nám vyšlo. Jen trochu fouká studený protivítr, ale na kopci se to dalo zvládnout,“ dodala.

Petr Sehnálek
Přerované ani po letech represí neztratili osobní statečnost, říká Petr Sehnálek

Kapela na střeše

Návštěvníkům, kteří si přišli prohlédnout renesanční palác na čtvrtém nádvoří a vystoupali po schodišti až na ochozy s nádhernou vyhlídkou do údolí Moravské brány, hrála do kroku hranická kapela Gentlemen´s Club.

Koncert na střeše na Helfštýně, 1. května 2021

 

Zdroj: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová

 

Na atraktivním venkovním prostranství natáčela hudební klip k nové písni a ze střechy hradního paláce se tak linul zvuk saxofonu a trubky, které doprovázela skvělá rytmika.

„Jsme tu už od rána a palácem za tu dobu prošly stovky návštěvníků. Zdá se, že se jim naše hudba líbí, protože jsme zatím zaznamenali jen pozitivní reakce. Už se ale těšíme, až si budeme moci zahrát naživo před publikem,“ řekl kapelník Jiří Poledňák.

Ilustrační foto
Tip na procházku. Zkuste rozkvétající park Michalov

Co je v plánu dál?

Protože jsou zatím na Helfštýně přístupné pouze venkovní expozice, lidé za prohlídku platí snížené vstupné. Kastelán hradu Jan Lauro ale doufá, že se kalendář kulturních akcí se zlepšením epidemiologické situace začne pomalu plnit.

„Na zpřístupnění vnitřních prostor a vernisáž sezonní výstavy v galerii na druhém nádvoří si budou muset lidé ještě počkat. Pokud to ale půjde, rádi bychom výstavu otevřeli koncem května. Představíme na ní kovolitecké práce Indry Steina,“ upřesnil kastelán.

Návštěvníci Helfštýna se mohou těšit na oživení prohlídek prostor renesančního paláce a nový projekt Palác žije všemi smysly. Každý měsíc je čeká netradiční zážitek - kromě prohlídky architektonicky zajímavé stavby třeba i videomapping, pražení kávy nebo koncert. „Rozběhne se i cyklus komornějších prohlídek renesančního paláce pro menší skupinky lidí,“ doplnil kastelán.