Návštěvníci mohou obdivovat na tři stovky vystavených exponátů - od drobných prací až po monumentální plastiky. Divácky nejatraktivnější je ale vždy živá tvorba. Týmy uměleckých kovářů se střídají na rozžhavených výhních vždy po dvou hodinách. Jejich díla vznikají podle návrhu, který si předem připraví, a jakou zvolí techniku či materiál, je pouze na nich.

Hefaison se uskuteční od pátku 23. do neděle 25. srpna. A přestože i ten letošní ročník poznamená rekonstrukce renesančního paláce, kvůli níž přijde o některé výstavní prostory, rozhodně je na co se těšit.

„Záchranné práce jsou aktuálně ve stadiu osazování nových konstrukcí. Celý palác včetně nádvoří je tedy uzavřen výlučně pro potřeby stavby. Hefaiston tak přichází o velkou výstavní plochu, na které se tradičně prezentovaly maturitní a absolventské práce studentů odborných škol,“ shrnul kastelán hradu Jan Lauro.

Bádání archeologů při rekonstrukci renesančního paláce na Helfštýně. Pohled od východu na koncentraci architektonických článků, odkrytých v úrovni podlahy místnosti starého paláce.
Helfštýn vydal další poklady, našel se hrad pod hradem

Organizátoři proto budou nuceni i v letošním roce redukovat množství vystavených studentských prací. Uzavření paláce znemožňuje i vstup do stálých suterénních expozic, historické mincovny a archeologické expozice.

„Pro mincovní stroje a archeologické nálezy jsme našli prozatímní místo v takzvaném H-studiu, kam se během Hefaistonu musí vtěsnat spolu s výstavním zázemím zbraní a šperků. Kovářské výrobky jsou uloženy v depozitářích, kde zůstanou až do zpřístupnění paláce,“ doplnil.

Účastníci osmatřicátého Hefaistonu si budou moci zavzpomínat na minulé ročníky - a to na výstavě Héfaistovy vavříny v galerii na druhém nádvoří. Zhlédnou na ní výběr toho nejlepšího z poslední dekády celosvětového setkání uměleckých kovářů.

„Už loni jsme si vyzkoušeli, že je možné i tak rozsáhlou akci v provizorních podmínkách zvládnout. Osvědčil se nám i vnější okruh kolem Helfštýna, přístupný výpadními brankami, který ocenily zejména rodiny s dětmi. I letos pro ně připravíme kovářské dílny, soutěže, řemeslné dílny a občerstvení,“ podotkl.

Pavel Novák
Vzpomínka na Pavla Nováka se rozšíří na dva koncerty. Zazpívá i Neckář

Přesunutá zastávka a uzavřená silnice

V provizorních prostorách stavebního kontejneru na louce před hradem zůstane i letos kancelář informačního centra, ve které bude probíhat registrace zájemců o živou tvorbu.

Protože je prostor obestavěný, je nutné také přesunout zastávku kyvadlové dopravy na parkoviště pod Helfštýnem. Poslední komplikací je pak úplná uzavírka silnice mezi Lipníkem a Týnem nad Bečvou.

Hefaiston je ale pro kováře z celého světa natolik prestižní akcí, že se o návštěvnost obávat nemusí.

Bohatý bude i doprovodný program. V pátek 23. srpna v 18 hodin vystoupí Mirek Kemel se skupinou, v sobotu 24. srpna se mohou lidé těšit na dva koncerty - v 17 hodin zahraje Schodiště, ve 20 hodin Gentleman´s Club.

Brány hradu se otevřou v sobotu 24. srpna od 9 do 20 hodin, v neděli 25. srpna pak od 9 do 14 hodin.

Přerov sametový - výstava ke 30. výročí sametové revoluce v přerovské výstavní síni Pasáž. (Foto z instalace výstavy)
Přerov Sametový - výstava nabízí unikátní snímky, recesi i zeď na vzkazy