Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nyní bezúplatně převedl Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje tři pozemky v místní části Přerova Újezdec, kde má nová zbrojnice vyrůst.

„Převedené pozemky mají celkovou výměru 844 metrů čtverečních a účetní hodnotu 165 178 korun. Jedná se o účelovou komunikaci, zatravněný pozemek a manipulační plochu – nevyužitý pás zeleně na okraji průmyslového areálu," upřesnil Radek Ležatka, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Nejsou to jediné plochy, které hasiči potřebují.

„Pozemek, na kterém by měla nová stanice vyrůst, patří nejen Úřadu pro zastupování státu, ale i Pozemkovému úřadu. Zatím máme zpracovaný záměr a podali jsme projektovou žádost o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Zatím ale ve věci nebylo rozhodnuto," shrnula krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Na Šíravě v činžáku

Přerovští hasiči už nové zázemí potřebují jako sůl.

Stávající budova v ulici na Šířavě, kterou dnes využívá na pětašedesát příslušníků zdejšího sboru, pochází ze třicátých let minulého století a původně to byl činžovní dům. Profesionální jednotka se sem nastěhovala v roce 1953.

„Šedesát let je dlouhá doba a dnes máme mnohem více techniky než dříve – část jsme jí už museli přesunout do Lipníku. Stísněné prostory navíc zdaleka nevyhovují našim požadavkům. Chybí nám garážové stání pro výjezdovou techniku i vhodné skladovací prostory," vysvětlil už dříve šéf přerovských hasičů Miroslav Čoček.

Největším problémem je ale chybějící zázemí pro chemické a technické služby.

„Kontaminované ochranné prostředky ze zásahů pereme v místnosti, která je zároveň prádelnou pro naše mužstvo," podotkl.

Na nevyhovující prostory upozorňují hasiči už několik let.

„Veškerá zázemí pro výkon jednotky a pracoviště jednotlivých služeb jsou poddimenzována, nestačí současným počtům příslušníků i techniky a vůbec vykonávaným činnostem tak, abychom měli zázemí, které si bezpečnostní sbor této kategorie zaslouží," řekl Čoček.

Novou stanici přislíbil hasičům na své návštěvě Přerova v září roku 2015 také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Náklady na její výstavbu se odhadují na 120 milionů korun.