K předvánočnímu posezení s folklorními tanci a cimbálem se obyvatelé Troubek, ale i blízkého okolí, schází už více než dvacet let. Bez Kulturního domu s vánočními stromky a vystoupení dětí i dospělých, besedy se sousedy a štamprličky slivovice si tu advent jen málokdo dokáže představit.

„Chtěli jsme uspořádat tradiční akci, na které se lidé sejdou v adventním čase, aby se v předvánočním shonu zastavili, poseděli a zazpívali si koledy," přiblížil prvotní myšlenku Stanislav Vojtek, vedoucí folklorního souboru.

„Představíme navzájem to, čemu se věnujeme, co celý rok zkoušíme a přijdou se na nás podívat rodiny, přátelé, sousedi," doplnil.

Program zahájily nejmenší děti z přípravného souboru Hanáček se svými tanečky a písničkami, pokračoval Hanáček, Omladina a Hanák. Letos se po pěti letech představila i Stará Garda, tedy osm párů členů souboru, kteří vystupovali před lety, a kteří vždy jednou za pět let z nostalgie a pro potěšení vystoupí, aby ukázali, že mají energie na rozdávání a dovedou tančit do roztrhání těla.

Posezení u cimbálu si nenechala ujít ani Irena Hradílková z Rokytnice „Nikdy si tuto akci nenecháme ujít, stejně jako místní hody. Se souborem Hanák vystupoval syn až do svým padesátin. Teď už si s nimi zatancuje jen občas, ale v tradici navázal vnuk a mezi nejmladšími Hanáčky už mám i pravnučku. Sama jsem kdysi tancovala s folklorním souborem v Sušici a jsem moc ráda, že se tomuto mladí stále věnují a mezi lidmi je to oblíbené,“ svěřila se.

K padesátému výročí souboru přijal pozvání i spřátelený Blaťácký soubor Ševětín z jižních Čech, který do vánočnímu posezení přivezl netradiční prvek, dudy. Ale aby slib v názvu oblíbené adventní akce zůstal dodržen, dočkali se návštěvníci i cimbálu. K tanci a poslechu proto po programu zahrála oblíbená cimbálovka Primáš. 

Demolice bývalé ubytovny Chemik v Přerově, 6. prosince 2019
Dvě patra Chemiku jsou pryč, demolice teď stojí