V Olomouckém kraji mají letos labužníci oproti předchozím rořníkům výběr restaurací znatelně zjednodušený.
Zatímco vloni se ve festivalové nabídce objevilo hned šest olomouckých podniků a dvě v Přerově, tento rok se z krajského města účastní jen dvě kuchyně a jedna přerovská.
Lidé si tak budou moci zajít na dobroty do restaurantu Oliva v hotelu Ibis a do Vily Primavesi, v Přerově bude festivalově vařit restaurace U Labutě.
Oblíbený svátek gurmánů již tradičně nabídne tříchodové menu, v němž šéfkuchaři uvaří pokrmy z kategorií To jste ještě nejedli!, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.
Festivalové pokrmy za zvýhodněné ceny si zájemci budou moci vychutnat do 28. února.
Tři chody za 600 Kč
O tom, že jídelní lístek je i v tomto ročníku plný vynikající specialit, není pochyb.
V restauraci Vila Primavesi si pro návštěvníky připravili závitky z lososa plněné cuketovým julienne s pikantním koláčem z ricotty a rajčatovým dipem nebo telecí steak na salse z červené řepy s bramborami gratinovanými česnekovým mascarpone.
„Základem všech našich pokrmů jsou čerstvé suroviny, které dodávají jídlu tu pravou, poctivou chuť," vysvětlil kuchař Ondřej Liška z restaurace Vila Primavesi.
Zahanbit se nenechali ani v olomoucké restauraci Oliva, kde lidem naservírují třeba kotlet z mléčného telátka v hořčičné krustě, máslové noky s kousky dýně a omáčka z balsamica.
Milovníci klasických jídel si v přerovské Labuti pochutnají například na žemlovce.
Degustace jídel jsou rozděleny do tří kategorií.
Za základní ochutnávku jednoho jídla zaplatí zájemci 250 korun, za dvouchodové menu 500 korun a za všechny tři chody 600 korun.
Grand Restaurant Festival - menu
Vila Primavesi, Olomouc
To jste ještě nejedli
Závitky z lososa plněné cuketovým julienne s pikantním koláčem z ricotty a rajčatovým dipem
Ctíme tradiční recepty a zvyklosti
Kančí plec s šípkovou omáčkou a špekovým knedlíkem
Láska prochází žaludkem
Telecí steak na salse z červené řepy s bramborami gratinovanými česnekovým mascarpone, Gran Moravia
Restaurant Oliva, Olomouc
To jste ještě nejedli
Sušená vepřová panenka sous-vide s rukolovým salátkem a křehkou marinovanou cibulkou
Ctíme tradiční recepty a zvyklosti
Kotlet z mléčného telátka v hořčičné krustě, máslové noky s kousky dýně a omáčka z balsamica
Láska prochází žaludkem
Filet branzino na hnízdě zeleninových pappardelle, citronová omáčka beurre blanc
U Labutě, Přerov
To jste ještě nejedli
Tovačovský kapr, kedlubnové tagliatelle, špekový knedlíček z farmářské slaniny
Ctíme tradiční recepty a zvyklosti
Líčka z divočáka, červené zelí s černým bezem, nočky z odpalovaného těsta
Láska prochází žaludkem
Žemlovka v moderní úpravě