Abstraktně figurální plastiku Sudičky mohli lidé poprvé vidět před dvanácti lety na celosvětovém setkání uměleckých kovářů Hefaiston na Helfštýně. Od té doby zdobí mytologická trojice exteriér rodinného domu s kovárnou v Penčicích na Přerovsku, kde autor Jiří Jurda mladší s rodinou žije.

Instalace plastiky na rondel probíhala v úterý ve večerních hodinách, aby nenarušila provoz na jednom z nejfrekventovanějších míst ve městě.

„Plastika znázorňuje tři stylizované figury, které jsou propojeny do tvaru květu a sklánějí se nad určitým zárodkem, míněno samozřejmě v abstraktní rovině. Hlavní myšlenkou bylo vystihnout téma, nad kterým lidé přemýšlejí už odpradávna - máme předem určený osud, nebo je náš život dílem náhody?“ přiblížil umělecký kovář Jurda.

Náročné ukotvení

Ukotvení plastiky na rondelu bylo poměrně náročné a zapojit se do něj muselo několik pomocníků.

„Základna je tvořená rovnostranným trojúhelníkem, takže do každého rohu naskládáme dlaždice, které vyvážíme, aby dílo stálo rovně. Proti vandalům plastiku ukotvíme k zemi šesti háky a zarazíme do hloubky zhruba 60 až 70 centimetrů,“ popsal před umístěním.

Lákadlo na výstavu

Dílo Sudičky je pozvánkou na novou výstavu v Přerově. Ta začne v pátek 24. června v 17 hodin ve výloze bývalé prodejny Emos na Masarykově náměstí a potrvá do září.

Kované plastiky za výlohami oživí centrální náměstí v Přerově po celé léto. Jurda představí výběr z tvorby, od exteriérové, přes skicy a návrhy až po fotografie realizací.

Kromě Poseidona, Souboje, Hádky, Medúzy, Malých Sudiček a dalších objektů ukáže výstava i výtvarnou přípravu křížů pro pietu na Švédských Šancích, ale i práci pro město Lipník nebo soukromé zákazníky.

Letní bazén v Přerově. Ilustrační foto
Do vody v oblečení, křik i sexuální útoky. Přerovský bazén sužují nepřizpůsobiví

Nebude chybět ani zajímavý exponát s názvem Vrtule.

„Sestává z autentického vrtulového listu letounu Liberátor B-24, který spadl během velké letecké bitvy na konci války v Troubkách, a mnou vyrobeného stojanu,“ přiblížil Jiří Jurda ml.

Výstava je díky speciálnímu nasvětlení přístupná čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu.

„Expozicí plastiky přímo na rondelu navazujeme na loňský počin, kterým chceme dostat umění více do ulic a přiblížit zajímavá díla kolemjdoucím a projíždějícím. Ve světě je dekorování rondelů uměním běžné, například ve Vídni snad nenarazíte na rondel bez skulptury,“ uzavřela vedoucí Galerie města Přerova a kurátorka výstavy Lada Galová.