„Od čtvrtka provádíme řez babek a v sobotu jsme začali s navěšováním drátků z plošin. To bude trvat asi čtrnáct dní a od pětadvacátého dubna tu budou pomáhat studenti z Českého Těšína,“ říká chmelař Zemědělského družstva Kokory Karel Čechák.

Do práce se podle něj hlásí také místní lidé, družstvo jich nabere přibližně patnáct. „Místním dáváme přednost, je to i pro nás lepší. Nemusíme je ubytovávat. Hlásí se nám jich zhruba dvacítka,“ upozorňuje Čechák.

Chmel je náročný na teplotu a letošní výkyvy počasí pro něj nejsou ideální.

„Potřebuje noční teplotu aspoň kolem deseti dvanácti stupňů, jinak neroste. Za dobré teploty vyroste o pět až osm centimetrů za noc. Každý rok je jiný a o chmelu platí, že to chce trefit se do počasí. Loni se nám to podařilo a měli jsme rekordní sklizeň,“ dodává chmelař.