„S testováním začneme ve čtvrtek a odběry budou probíhat dopoledne i odpoledne - podle toho, jak lidé přicházejí do práce na směny. Sjednali jsme na to odbornou pracovnici, která provede stěry ve vyčleněné místnosti u vstupu do pivovaru. Na vyhodnocení se čeká zhruba deset minut,“ nastínil ředitel přerovského pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Pivovar objednal testovací sady z Německa, které umožňují výtěry z nosu a úst. Celkem na dva týdny nakoupil šest set antigenních testů.

„Dosud jsme u nás neměli větší nemocnost, ale výsledek může překvapit. Jsme sami zvědaví, jak to dopadne. Snad ale nedojde k většímu výpadku lidí, který by ohrozil výrobu. I když bychom raději vyráběli pivo a stáčeli do sudů, v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než testovat a očkovat. Jinak se pandemii nepodaří zastavit,“ je přesvědčen.

Stavební práce v Předmostí, 8. března 2021
Z Předmostí je obří staveniště, podívejte se. Kdy bude hotovo?

Pokud se u někoho prokáže pozitivní test na covid-19, jde rovnou domů. Zaměstnance čeká PCR test a na dalším postupu se už domlouvá s praktickým lékařem nebo hygienou.

„Když někdo testování odmítne, do fabriky ho nepustíme a má neplacené volno. Předpokládám ale, že jsou lidé rozumní a chápou celou situaci,“ řekl.

Pokud se v příštích měsících konečně rozběhne očkování běžné populace proti nemoci covid-19, bude přerovský pivovar mezi prvními, kdo se pokusí zajistit vakcinaci pro své zaměstnance.

„Firmy by si očkování svých pracovníků dokázaly zařídit samy, jen nás mrzí, že stále není dostatek vakcín. Je to jediná cesta pro návrat k normálnímu životu,“ poznamenal.

ZŠ U Tenisu v Přerově
Ve školce Radost jsou děti zdravotníků, otevře se i ZŠ U Tenisu

Meopta: Do práce jen s negativním testem

Přerovská firma Meopta, která se v první vlně pandemie zapojila do boje proti koronaviru výrobou ochranných štítů a jejich distribucí zdarma lidem v první linii, podnikla už dříve kroky, aby zabránila šíření nákazy.

„Platí u nás už delší dobu opatření, jejichž cílem je zamezit šíření nemoci mezi zaměstnanci. Mezi ty nejdůležitější patří ochrana dýchacích cest ve vnitřních a venkovních prostorách, termovizní snímání teploty jak zaměstnancům, tak externím návštěvám, zvýšená dezinfekce a uplatňování home office. Interní meetingy se přesunuly prioritně do on-line prostředí,“ vyjmenovala mluvčí společnosti Meopta Vladimíra Hacsiková.

Firma zahájila plošné testování zaměstnanců už minulý týden.

„Týká se jak pracovníků ve výrobě, tak i v administrativě s výjimkou těch, kteří jsou trvale na home office či na jiných překážkách v práci. Od pátku 12. března budou v areálu naší firmy pouze zaměstnanci s negativním výsledkem testu,“ upřesnila.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Nemocnice v Přerově začala s očkováním 70+. Většina praktiků ale čeká na vakcíny

Antigenní testy, které byly dosud provedeny, neprokázaly větší záchyt nemocných. „Odhalily naštěstí jen nakažené jednotlivce,“ doplnila. Společnost zaměstnává na 1800 lidí.

V Meoptě podle ní s ohledem na počet zaměstnanců probíhá samotestování.

„Pravidelně také monitorujeme křivku onemocnění covid-19 u našich zaměstnanců a vyhodnocujeme ji. Vzhledem k tomu, že nemá vzrůstající tendenci a trend je spíše klesající, výrobu jsme zatím omezit nemuseli,“ podotkla.

V menších firmách spustí testování od příštího týdne.

„Vyčlenili jsme na to jednu místnost v naší administrativní budově a objednali testy. Zatím jsme ale nezaznamenali větší nemocnost, v karanténě většinou skončili jen jednotlivci,“ konstatoval ředitel přerovské firmy Kazeto Libor Budík.

První březnový víkend: policisté s vojáky v Olomouckém kraji hlídají dodržování opatření omezujících cesty mezi okresy
Chtěl se vyhnout kontrole na hranici okresu, ujížděl policistům

Přerovsko patří k nejnakaženějším v kraji

Nemocnost na Přerovsku je stále dost vysoká a region patří vedle Olomoucka k nejpostiženějším v kraji.

„Každý den přibude 150 až 200 nově nakažených, takže žádná sláva to není. Důsledně ale trasujeme všechny pozitivní případy a nařizujeme karantény,“ řekla přerovská epidemioložka Eva Bernardová, která se neobává toho, že by hygiena po spuštění masivního testování zaměstnanců firem nestíhala.

„Pokud bude mít někdo pozitivní test, do práce už nenastoupí, zavolá svému praktikovi, a ten ho pošle na PCR test na nejbližší odběrové místo. Karanténa pro pozitivně testované a izolované se nařizuje na dva týdny,“ nastínila postup epidemioložka.