„Chceme přiblížit mladé generaci tragédii, která se zapsala černou barvou do historie našeho města. Předat jí poselství, že se na zlo nesmí zapomínat. Uctít památku sto dvaceti žen, dvaasedmdesáti mužů a pětasedmdesáti dětí, kteří našli smrt v hromadném hrobě nad Přerovem,“ přiblížila mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Město chce upozornit i na to, že je stále aktivní sbírka na pořízení dvou zvonů pro kostel svatého Vavřince - na jednom z nich budou totiž vyryta jména dětských obětí masakru.

Návštěvníci přerovského kina Hvězda mohou zhlédnout oba snímky ve dnech 9. a 10. března.

„Pro žáky základních a středních škol zajistíme promítání v dopoledních hodinách. Veřejnost může přijít do kina po oba dny vždy v 17 hodin,“ upřesnil Josef Rosenberg, děkan farnosti a předseda spolku Přerovské zvony smíření, který zajistil vysílací práva.

Snímek z archivu Věry Kočarové připomíná původní podobu zvonů, které kdysi zdobily věž kostela sv. Vavřince. V roce 1924 bylo v Přerově požehnáno sedm nových zvonů - pět pro kostel sv. Vavřince a dva pro kostel sv. Michala na Šířavě.
Příbuzní obětí ze Švédských šanci přispěli na přerovské Zvony smíření

Promítání je zdarma, ale pokud by chtěli návštěvníci v rámci dobrovolného vstupného přispět do kasičky, budou mít možnost - výtěžek poputuje na účet sbírky na obnovu zvonů v kostele, kde se k dnešnímu dni sešlo na 685 tisíc korun.

Bez šance a Očitý svědek

Půlhodinový dokumentární film Bez šance, který promítání zahájí, je dílem přerovské režisérky Svatavy Měrkové. Přináší výpověď účastníka transportu smrti, při němž bylo v noci z 18. na 19. června 1945 zastřeleno na 267 nevinných lidí.

František Hýbl, historik a autor publikace Krvavá noc na Švédských šancí.
Historik masakru: Stříleli batolata v náručí matek, chtěl jsem najít ten hrob

Po zhlédnutí dokumentu čeká návštěvníky projekce díla režiséra Jiřího Havelky Očitý svědek.

Film je sestavený z autentických svědectví a v podání předních českých herců zaznívají očitá svědectví konkrétních osob z dobových policejních protokolů. Popis hrůzné události je nahrán na kameru tak, aby připomínal on-line videohovor.

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová vydala novou knihu - Kyselé třešně.
Lidé z Lověšic nechtějí o masakru mluvit, říká spisovatelka Chalupová

„Filmové plátno přinese v obou případech výpovědi lidí, kteří podávají tato smutná svědectví. Budu rád, když se Přerované i touto formou s tragédií blíže seznámí,“ zmínil primátor města Petr Měřínský (ANO).

Masakr na Švédských šancích dnes připomíná v místech, kde k němu došlo, čtyři metry vysoký kovaný kříž. Je dílem uměleckého kováře Jiřího Jurdy ml., který dílo dokončil v roce 2018. Každý rok v červnu se zde koná vzpomínková akce, spojená s ekumenickou bohoslužbou. 

Pietní místo na Švédských šancích s kovaným křížem
Na Švédských šancích instalují lavičky, k rozjímání i odpočinku