První říjnový víkend je každoročně zasvěcen Festivalu ptactva.

„Pořádáme několik exkurzí pro veřejnost do nejatraktivnějších oblastí regionu s bohatým výskytem ptactva. Účastníky čeká nenáročná vycházka v terénu vhodná i pro děti. Během ní bude možné pozorovat pomocí kvalitních stativových dalekohledů celou řadu ptačích druhů, a to nejen těch, které se u nás pravidelně vyskytují," Adolf Goebel, jednatel Moravského ornitologického spolku – středomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

První říjnový víkend nabízí i jedinečnou příležitost spatřit vzácné severské druhy, které se u nás zastavují pouze krátce v rámci odpočinku při migraci do svých zimovišť v jižní Evropě a Africe.

„Průvodci budou zkušení ornitologové, kteří poskytnou nejen informace o lokalitě, pozorovaných druzích ptáků, ptačím životě a ptačích migracích, ale rádi zodpovědí i na celou řadu otázek účastníků," zval Adolf Goebel.

Festival ptactva - akce na střední Moravě

Sobota

Tovačovské rybníky

Sraz u sádek v Tovačově v 7.45 hod. Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Mimo obvyklých druhů se dá předpokládat přítomnost tažných druhů putujících do svých zimovišť.
Exkurzi povedou: Adolf Goebel a Jiří Šafránek
tel.: 776 064 743, 606 324 763
e-mail: goebel@mos-cso.cz, mosprerov@seznam.cz

Záhlinice

Sraz v 8:15 v Záhlinicích u Hostince U Čápa. Doprava do Záhlinic individuální, vlakové spojení z Hulína – odjezd v 8:03, příjezd do Záhlinic v 8:06, pěšky asi 5 min. na místo srazu. Projdeme společně soustavu rybníků a nahlédneme zcela jistě nejen do tajů ptačí říše. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 13. hodiny. Návrat zpět bude vlaky ze Záhlinic (směr Hulín v 13:55, směr Otrokovice ve 14:06).
Exkurzi povede: Martin Vymazal
tel.: 606 541 859
e-mail: mvymazal@seznam.cz

Choryňské a Hustopečské rybníky

Sraz v 8.00 ve Lhotce nad Bečvou u vlakového nádraží (vyčkáme na příjezd vlaku od Valšského Meziříčí). Dále pěší přesun přes les Obora, Choryňské a Hustopečské rybníky. Pozorování ptáků, ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků, hry pro děti. S sebou oblečení a obutí do přírody (nutné počítat s případnou ranní rosou a místy rozbláceným terénem), dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v odpoledních hodinách. Pořádáno ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko.
Exkurzi povedou:
Karel Pavelka, Jaroslav Koleček a Lenka Šimurdová
tel.: 737 129 019, 605 552 978
e-mail: karel.pavelka@centrum.cz

neděle

Chomoutovské jezero

Sraz je v 7:30 hod na parkovišti u jezera za křižovatkou směr Březce. Na místo je spojení autobusem z Olomouce (linky 20 nebo 764, zastávka Chomoutov – škola). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí a poté po louce kolem jezera. Na lokalitě budou k vidění protahující druhy kachen a jiní zajímaví ptáci. V plánu je ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 2 kilometry. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu.
Exkurzi povede: Jan Vidlař
tel.: 731 846 852
e-mail: janvidlar@gmail.com

Přehled o všech akcích pořádaných v České republice najdete na webu České společnosti ornitologické