„Budete potřebovat pracovní přilbu a vestu. Vody je tam ale jen trochu," snaží se uklidnit účastníky neobvyklé prohlídky stavbyvedoucí Lubomír Halfar. Když ukáže rukou ledabyle na schůdky, které vedou do podzemí, začínám se trochu bát.

„Fáráme" dolů jeden po druhém. Zástupci vodáren z různých koutů Moravy, pracovníci firem, projektanti, novináři.

„Přerov je specifický tím, že je tady nulový spád. Kdysi nás ale učili, že i rovina je spád," zasvěcuje odborníky do problematiky náš „předák" a upřesňuje, že celková délka raženého úseku je 438 metrů.

Sama za sebe bohužel nedokážu ocenit technické detaily, ale účastníci exkurze při prohlídce tunelu uznale kroutí hlavami. Z jejich výrazů je patrné, že se jedná o výjimečnou stavbu.

Vidím světlo na konci tunelu

Spolu s ostatními se vydávám na procházku dlouhou štolou a začínám si vážit toho, že naše dětská parta v horském městečku, kde jsem vyrůstala, kdysi pořádala pravidelné výpravy do kanalizace pod zahrádkami.

Tam na nás ale ještě navíc tekly splašky, před kterými jsme oděni do pláštěnek a s baterkami v ruce uhýbali.

Nic takového se naštěstí ve štole nedaleko teplárny neděje.

„Vidím světlo na konci tunelu," rozřízne zlověstné ticho v potemnělém podzemí jeden z účastníků exkurze.

Baterku nikdo z nás nemá, a tak si celou dobu na cestu svítíme mobily. 

Stavba je v polovině

Od ředitele přerovské společnosti Vodovody a kanalizace Miroslava Dundálka se snažím zjistit, jak práce postupují.

Výstavba levobřežního a pravobřežního kanalizačního sběrače odpadních vod s napojením na Dluhonice a Kozlovice je už podle něj v polovině.

„Tato stavební část má stát přibližně 360 milionů korun a my se blížíme k první půlce toho objemu prací. Stále probíhá výstavba na obou retenčních nádržích, jedna je na pravém břehu a druhá na levém," vysvětluje.

„Dnes už je sběrač na pravém břehu tak daleko, že se staví od trati k elektrárně, a tím to skončí. Na levém břehu je ale ještě spousta práce," dodává. Souběžně s tím se buduje i čerpací stanice v Dluhonicích, která by měla být hotová v květnu nebo červnu. S dokončením kanalizace v Kozlovicích se počítá na podzim.

Exkurze pro mě pomalu končí. Narážím totiž na problém v podobě vody, která mi sahá téměř po kotníky.

Z mých kozaček se začínají stávat gumáky, které ale neplní svou funkci. Šplhám po schůdcích za světlem.

PS: Tímto děkuji anonymnímu muži, který mě jistil, abych nespadla do jámy.

Nový kanalizační sběrač
Výstavba levobřežního a pravobřežního kanalizačního sběrače odpadních vod s napojením na Dluhonice a Kozlovice za zhruba 400 milionů korun má být dokončena v září.

Podstatnou část nákladů pokryje dotace – to jak z evropských prostředků, tak i ze Státního fondu životního prostředí. Část zaplatí také investor – společnost Vodovody a kanalizace Přerov.

Lepší funkci kanalizace zajistí v Přerově stavba kanalizačních sběračů a dvě retenční nádrže, schopné pojmout více jak 4 700 metrů krychlových odpadní vody. Každá nádrž je vybavena čtyřmi čerpadly, s výkonem 26 litrů za vteřinu.

Díky tomu se má dostávat do odlehčovacích komor, které dešťovou vodu po naplnění nádrží odkloní částečně mimo kanalizační soustavu, do řeky Bečvy menší znečištění než dosud.

Na čistírnu odpadních vod se nově připojí 860 obyvatel a část kanalizační sítě projde rekonstrukcí.

V Přerově běží stavba na levém i pravém břehu řeky Bečvy. Součástí je i rekonstrukce kanalizace v Kozlovicích a investice v Dluhonicích.