Své vize mohou představit radním Přerované na veřejném projednávání. Uskuteční se ve čtvrtek 14. ledna v 17 hodin v budově Gymnázia Jana Blahoslava.

„Náhled Přerovanů poslouží pro zadání architektů, kteří se budou letos územím zabývat. Občané se zároveň mohou seznámit se zdravotními posudky stromů," řekl radní Jan Horký (SpP).

Na sebe navazující parky patřily v minulosti k výstavním částem Přerova. Postupem let ale jejich krása uvadala.

Dnes jsou obě náměstí součástí sociálně vyloučených lokalit.

Mají nevzhledné a popraskané cesty, poničený mobiliář, ale i stromy, čekající na odborný zásah.

„Na náměstí Františka Rasche je navíc památník, který odkazuje na významného Přerovana, účastníka vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v Boce Kotorské, po němž získalo náměstí jméno. I proto je nutné dát této části Přerova důstojnější ráz," vyjádřil svůj názor náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Zajímavostí je, že odborníci při bližším zkoumání podkladů zjistili, že na náměstí Františka Rasche s největší pravděpodobností nikdy nebyl záměrně založený park.

Vznikl upravením prostranství po zahradách, které patřily k továrně na zemědělské stroje firmy Kokora. Ta tu měla své místo před více než sto lety.

Revitalizace za desítky milionů

Park na náměstí Svobody naproti tomu vznikl záměrně – a to v roce 1922.

Ve třicátých letech minulého století tu byla promenáda s altánkem a ještě po druhé světové válce patřil k okrasným místům Přerova. V posledních letech ale postupně chátral.

Vloni měl parčík šanci získat grant na svou rekonstrukci – a proto přizvali zástupci města občany ke spolurozhodování o jeho nové podobě.

V soutěži o grant od soukromé nadace Proměny ale nakonec Přerov v konkurenci dalších 31 měst neuspěl – a 25 milionů korun získalo Jiráskovo náměstí v Plzni.

„Hledáme proto další možnosti, jak přerovské parky upravit. Pokusíme se zažádat o dotaci a část nákladů budeme muset pokrýt z rozpočtu města. Podle předběžných odhadů by mohla revitalizace přijít až na 32 milionů korun. Počítáme s tím, že se celé území může rekonstruovat po etapách," zmínil radní Jan Horký.

Oba parky podle něj zaujímají plochu, na niž by se „vešla" čtyři Žerotínova náměstí.

Na prostranství je 13 117 metrů čtverečních zpevněných ploch – především cest a chodníků a 13 530 metrů čtverečních zeleně.