Autor celý proces stavby dokumentoval na video a nyní chce z natočeného materiálu připravit návod, aby ostatním ukázal a poradil, jak na to.

Otec rodiny plánuje vytvořit video návod, který pomůžeme každému kutilovi přeměnit přepravní kontejnery na luxusní dům o 140 m2. Cena novostavby by neměla překročit dva miliony, což je částka, za kterou si v současnosti lidé v mnoha okresních městech pořídí sotva třípokojový byt.

„V Česku i na Slovensku je spousta šikovných lidiček, myslím, že i šikovnějších než jsem já, kteří si mohou postavit své vlastní bydlení za rozumný peníz. Stačí jen vědět jak na to a dostat dobré informace,“ vysvětluje letecký inženýr.

Letecký inženýr Marek Popálený z Olomouce začal se stavbou svého rodinného domu v Hranicích z lodních přepravních kontejnerů v dubnu 2020.
Rodina staví v Hranicích dům z kontejnerů. Nahlédněte dovnitř

Postav si svůj vlastní dům, ukážeme ti jak

Přidanou hodnotou má být právě osobní zkušenost se stavbou, Marek Popálený zamýšlí ukázat všechny vychytávky i přiznat všechny chyby a přešlapy, které udělal, tak, aby se jich ostatní mohli vyhnout.

Na tvorbu propracovaného návodu pro každého vybírá peníze od konce loňského roku na webu HitHit, který spojuje kreativní lidi s těmi, kteří je chtějí podpořit.

Na HitHitu Marek Popálený lidem nabízí celý balíček, který je vstupem k vlastnímu bydlení.

„Přidáváme i konkrétní projekt našeho domu, technické výkresy a přesný seznam potřebného materiálu. Tak aby nekoupili ani o kubík betonu víc, jako se to stalo mně,“ usmívá se Marek Popálený.

„Když lidi uvidí, že dům jsem zvládl postavit svépomocí a téměř v jedné osobě, troufnou si projekt zduplikovat a postavit své království i sobě,“ věří mladý muž.

Nezvyklá novostavba poutala pozornost od počátku

Dům v Hranicích přitahuje pohledy zvědavých kolemjdoucích už od samého počátku stavby. Po tom, co se začal domek z kontejnerů rýsovat i zevnitř, se nemálo z nich osmělilo nahlédnout i za vchodové dveře.

„Už mám přes sto selfíček, se všemi, kteří přijdou dovnitř. To je pro mě důkaz a zároveň výzva, že lidi chtějí informace, které já teď mám a odevzdám je dál. Beru to taky jako odměnu a zároveň poděkování pro všechny naše fanoušky, kteří nám fandí,“ podotýká spokojeně.

Kromě moderního exteriéru přitahují pozornost i výhody kontejnerové stavby. Těmi je nižší pořizovací cena za hrubou stavbu i šetření přírody. Do základu stavby se používají již opotřebované lodní přepravní kontejnery, což znamená jejich recyklaci. Další výhodou je obrovská pružnost a rychlost výstavby.

„Například odpadne dělání těžkých překladů nad okny, na vše stačí flexa a řezné kotouče. Stropy mezi patry jsou automaticky vytvořené navrstvením kontejnerů a podobně,“ popisuje tvůrce své zkušenosti s usnadněním práce.

Svou cestu sdílí Marek Popálený na kanálu YouTube od samého začátku. Na kanál nazvaný 2apples  nahrává každou neděli nové video, kde fanoušci vidí týdenní pokrok, a na kterém svou práci komentuje. Setkává se s velkým ohlasem.

„Teď mi tři noví fanoušci psali, že si dali pětihodinový maraton všech dílů za sebou. To mě neskutečně nadchlo. Těším se z každého nového komentáře, jsem rád, že to lidi baví,“ shrnuje dojmy stavitel domu.

Všechny díly viděl i Michal Jemelka a každý týden se těší na nový.  „Některé epizody jsem si pustil i dvakrát, třikrát,“ vysvětluje fanoušek.

Na projekt přišel náhodou, když do Hranic jezdil za přítelkyní a stavbu opakovaně míjel. Když přibyl banner s adresou na YouTube, stránku si vyhledal a hned se stal pravidelným sledujícím.

Na projektu se Michalu Jemelkovi nejvíc líbí samotný nápad na dům z kontejnerů, který znal už ze zahraničního prostředí. Teď s napětím sleduje, jak bude vše fungovat v českých podmínkách a jak autor vyřešil třeba zateplení nebo vytápění.