Výtvarných prací se během pondělí a úterý, stejně jako v případě podjezdu do Předmostí, zhostili studenti Gymnázia Jakuba Škody.

„Malujeme pravěké motivy, zvířata, různé bojové situace," přiblížila jedna ze studentek Kristýna Kouřilová.

„Baví mě to a ráda bych se podílela na dalších podobných projektech. Bylo by to fajn mít něco doma, ale u nás v baráku by to asi nechtěli," dodala.

Se svými jedenácti spolužáky ze semináře výtvarné výchovy strávila sedmnáctiletá Kristýna Kouřilová malováním vchodu dva dny.

„Moc se mi to líbí a obdivuji to, oživí to celý dům a mě osobně to velmi potěšilo," řekla například Ludmila Rozsypálková, která přišla navštívit dceru.

Malé děti kresby domalují

A kdo za myšlenkou vyzdobit vchod stojí? Jedna z obyvatelek domu, paní Jarmila Vláčilová.

„Je to společný nápad s Ivou Parolkovou. Chtěly jsme, aby naše děti vyrůstaly v hezkém prostředí a byly vedeny jak po kulturní stránce, tak i po té výchovně vzdělávací," vysvětlila.

Kresby tak zároveň korespondují s podjezdem do Předmostí.

„To nás oslovilo, náš vchod stál de facto na jednom z nalezišť. Chceme, aby děti znaly historii místa, kde vyrůstají," doplnila.

Některé z motivů ale nechali studenti gymnázia jen v obrysech. S jejich dokončením totiž mají Jarmila Vláčilová s Ivou Parolkovou další plány.

„Pro naše děti, které jsou předškolního a školního věku, připravíme dětský den. S nimi pak postavičky dokreslíme a vystínujeme. Bez studentů gymnázia bychom to nezvládli, moc nám pomohli," řekla.

Souhlasilo 80% nájemníků

Vlastníky a nájemníky bytů podle jejích slov nebylo těžké přemluvit.

„Na členské schůzi kresby odhlasovali, souhlasilo zhruba osmdesát procent. Je pravda, že pro starší generaci to může působit až vyzývavě," svěřila se Jarmila Vláčilová.

V rámci environmentální výchovy získaly tvůrkyně nápadu od přerovského magistrátu dotaci ve výši tří tisíc korun, část si také obyvatelé přispěli z fondu dlouhodobých oprav.