„Investice se aktuálně týká ulice Dolní, která vede k náměstí. Zbývá teď už jen asi 40 metrů chodníku, který se dostaví v nejbližších dnech," uvedl místostarosta Dřevohostic Petr Dostál. Chodník v ulici nevzniká nahodile. Navazuje na vjezdy k rodinným domům, jež obec postavila minulý rok v rámci rekonstrukce komunikace od obloukového mostu po náměstí.

„Jednalo se o investici Olomouckého kraje, který je majitelem komunikace. My jsme se připojili vybudováním vjezdů, také nových obrubníků a aby se zbytečně v budoucnu znovu nekopalo do země, udělali jsme i část kanalizace," vysvětlil Petr Dostál.

Nová holandská zámková

Chodníky, které nyní propojí vjezdy, pocházely ještě z 60. let. Staré dlažby nahradí holandská zámková dlažba. Investice stojí zhruba půl milionu korun. Obec ušetří především za práce, které neprovádí stavební firma, ale zaměstnanci obce a pracovníci přes úřad práce.

„Jsme s nimi moc spokojeni. Pracují dobře," pochválil je místostarosta.

Na druhé straně ulice Dolní provádí současně další práce přerovská firma, která nahrazuje nástřešní konzoly elektrokabelem, jenž pokládá pod zem. Z městyse tak postupně zmizí dráty elektrického vedení připevněné na střechách domů. Jedná se přitom o investici ČEZu.

„Obdobným způsobem chceme pokračovat v příštím roce. Elektrokabel půjde do země také v ulici K zámečku a v části náměstí, kde jsme před třemi týdny postavili pět nových sloupů veřejného osvětlení," připomněl dále místostarosta Dostál.

V této části náměstí, které se nachází v památkové zóně, hodlá městys v příštím roce položit novou historickou dlažbu.

„Už nyní také zvažujeme, že v budoucnu provedeme obdobnou rekonstrukci také v ulicích Sadová a Novosady," dodal Petr Dostál. (šum)