Dva dřevěné mostky už ale mají léta největší slávy za sebou a kvůli napadení hnilobou je bude nutné vyměnit.

O navýšení ceny za opravu dvou dřevěných mostků v blízkosti vstupní brány se postarala dřevomorka.

Podle projektové dokumentace měly projít úpravou za 334 tisíc korun, spočívající ve výměně hnilobou napadených dřevěných částí, a dále pak v nátěru a výměně odvodňovacích žlabů a skluzů, které odvádějí dešťovou vodu.

Přerovská Meopta. Ilustrační foto
Propouštění v Meoptě? Nehrozí, posílili jsme prodej, ujišťuje vedení

„Původně jsme předpokládali, že půjde pouze o výměnu pětadvaceti procent dřevěných mostin. Po demontáži bylo ale zřejmé, že většina dřevěných částí konstrukcí, které předtím nebyly viditelné, je napadena dřevomorkou. Proto musíme nechat vyrobit mostky nové,“ vysvětlil Miloslav Dohnal, vedoucí odboru majetku přerovského magistrátu.

Pořízení nových konstrukcí, které směřují do Čapkovy zahrady, přijde městskou pokladnu na 700 tisíc korun - tedy na dvojnásobek.

„Pro nás je tato dohodnutá cena příznivá, protože když jsme si na počátku roku nechali zpracovat rozpočet na obnovu obou mostků, dostali jsme se na částku až 1 milion 300 tisíc korun,“ doplnil.

Původně měly být oba mostky opravené už do konce října, ale termín radní prodloužili až do května 2019.

Rozsvěcení vánočního stromu v Přerově
Vánoční trhy v Přerově začnou v předstihu. Co letos nabídnou?

Nákladná revitalizace

Věhlasný přerovský park Michalov, který byl zbudován v roce 1904 podle plánů významného zahradního architekta Františka Thomayera, prošel počátkem tisíciletí nákladnou revitalizací.

Měla pět etap a radnice tehdy do zkrášlení chlouby města investovala každý rok částku pět milionů korun. Původní městský park se navíc rozšířil o dva hektary.

Historická část s altánkem, centrální osou, květnicí a dalšími prvky byla dokončena v roce 2004 u příležitosti stého výročí založení parku.

Stavba mostků z dubového dřeva byla jednou z prvních etap.

„Zřejmě byl na ně vybrán materiál, který nevydržel tolik, jak se očekávalo,“ poznamenal už dříve šéf odboru Stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu Pavel Juliš.

Dřevěné mosty nebyly součástí původního Thomayerova návrhu a v parku jsou zcela novým prvkem.

„Není to historická replika. Částečně jsou neseny lanovou konstrukcí a původně se zde uvažovalo i o pnoucích rostlinách. Z tohoto nápadu ale nakonec sešlo,“ dodal.

Nový primátor města Přerova Petr Měřínský (ANO).
Nový primátor Měřínský: Je lepší méně slibovat a víc udělat