„Už v prvním čtvrtletí příštího roku chceme na vlastní náklady odklidit suť, ve druhé fázi pak požádáme o dotaci na zboření těchto domů v sociálně vyloučené lokalitě. Chceme udělat všechno pro to, aby nám byla dotace poskytnuta a území se podařilo revitalizovat a zatravnit," nastínil přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Radní také chtějí jednat se zástupci společnosti Juta, jež vlastní přilehlé pozemky, a dohodnout se s nimi na společném postupu revitalizace území, které má v budoucnu protnout průpich.

„Je tam jasná a srozumitelná vize, co s tím. Myslím, že se Přerované v příštím roce mohou těšit, že toto prostranství bude konečně pěkné," ujistil primátor.

Raději taxíkem nebo oklikou

Na vzhled Škodovy ulice si lidé ve městě dlouhodobě stěžují. V polorozpadlých domech přespávají bezdomovci, na zemi se povalují matrace, kusy starého nábytku a rozbité sklo.

„Projít Škodovkou bych se večer bála. Když se potřebuji dostat k nádraží, jedu buď taxíkem, nebo projdu z centra Havlíčkovou ulicí. V létě je to stejné jako v zimě," svěřila se Světlana D. z Přerova.

Pozemky ve zchátralé lokalitě ve Škodově ulici jsou dnes již v majetku města, ale jejich znovuzískání předcházela několikaletá anabáze.

Bývalí přerovští radní prodali v roce 2007 za 1,5 milionu korun objekty i s romskými obyvateli společnosti Immofin, později Opera Bohemia, která zde měla vybudovat moderní čtvrť s multifunkční­mi domy.

Novému vlastníkovi se ale dlouhá léta nedařilo najít náhradní bydlení pro romské nájemníky. V ghettu žilo na osmapadesát rodin a jejich přestěhování se táhlo několik let. Nakonec celý projekt zkrachoval a firma skončila v insolvenci.

Současné vedení města začalo intenzivně jednat s insolvenčním správcem o znovuzískání lokality do svého vlastnictví počátkem letošního roku. Záměr na odkoupení pozemků odsouhlasili na svém jednání letos v září také přerovští zastupitelé.

Budoucí rozvojový prostor města

Území se podle primátora v budoucnu stane rozvojovým prostorem města.

„Nejvýznamnější je fakt, že se od roku 2018, možná už na přelomu roku 2017, začne realizovat průpich. Ten odkloní dopravu od nádraží a celá zóna se zklidní. Dá se tím urbanizovat Přerov a vytvoří se tak předpoklady pro další rozvoj území," shrnul.

Formálně a právně už je město Přerov vlastníkem pozemků ve Škodově ulici a nedávno byly zapsány do katastru.

„Část jich vykoupil stát, aby zde udělal průpich, a o revitalizaci toho zbytku se chceme pobavit se zástupci Juty, která v této lokalitě také vlastní pozemky," uzavřel primátor.