V lokalitě zvané Vývoz dokončí 150 metrů dlouhý chodník každým dnem. Začátkem listopadu chystají v obci kolaudaci.

„Chodník propojí dolní a horní část obce," vysvětlila dále starostka. Stavba přitom nezahrnuje jen nové obrubníky a dlažby, ale také troje schůdky a sjezdy pro kočárky.

„Je tam totiž opravdu velké převýšení," vysvětlila starostka důvod, proč museli k tomuto řešení přistoupit. Na chodník dostala obec dotaci 300 tisíc z Programu obnovy venkova Olomouckého kraje. Stejnou částku zaplatí z vlastní pokladny.

„Řeklo by se, že jde o krátký úsek. Při budování se ale stavebníci potýkali s různými problémy. Například se v jedné části propadla kanalizace, kterou pak bylo třeba spravit," řekla Ludmila Látalová. Nyní už by všechno mělo fungovat správně. Starostka teď jen doufá, že v zimě nebude chodník příliš problematický na údržbu.

„Budeme se snažit, aby byl průchozí celoročně. Řada lidí totiž úsek využívá, aby si zkrátili cestu a nechodili kolem komunikace, kde žádný chodník není," vysvětlila Ludmila Látalová. V lokalitě, která se v minulosti už dávno neřešila, má vzniknout v budoucnu odpočinková zóna. Obec zde plánuje novou výsadbu, lavičky, hodlá rovněž opravit kapličku a pomník T. G. Masaryka. Už nyní ale bude třeba odborně zkontrolovat lípy. Obec proto pozvala dendrologa.

„Doufám, že bude stačit je jen prořezat a nebudou se muset kácet. Uvidíme ale až co řekne posudek odborníka," dodala starostka.