V rámci akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se i v letošním roce zapojí do úklidu dobrovolníci v obcích a městech na Přerovsku i Hranicku

Město Přerov se do akce v letošním roce zapojí již počtvrté. „V Přerově budou uklízet hned tři skupinky. První se vrhne na úklid Předmostí, od Skalky až po koupaliště, s touto skupinkou spolupracuje ZŠ J. A. Komenského.

Druhá skupina se vydá od loděnice, podél Ornitologické stanice a obejde i obě laguny. Třetí skupina uklidí okolí kolem Strhance na Velké Dlážce až k areálu Visimpexu. Srazy jsou v sobotu v 9 hodin ráno u Lidlu a Ornitologické stanice,“ prozradila Yvona Machalová z přerovského Magistrátu

Letiště v Bochoři
Průmyslová zóna v Bochoři vázne na pozemcích

„V minulém roce úklid prováděli děti a skauti. My zajistíme technickou podporu akce,“ prozradil starosta Brodku u Přerova Roman Zbožínek.

V Dřevohosticích se do programu zapojují každý rok.

„Nejdříve jsme odklízeli černé skládky ve směru od Bystřice pod Hostýnem. V minulém roce jsme uklízeli cestu z Dřevohostic směrem na Radkovy, tam jsme hodně hodně zapojili žáky ze základní školy. V letošním roce se zdá, že v okolí našeho katastru žádné černé skládky nejsou,“ informoval starosta Dřevohostic Petr Dostál.

V Dřevohosticích se tak do akce zapojí výsadbou devíti nových stromů v ulici Nábřeží a očistou parku místního zámku. Děti, které se do úklidu zapojí, obdrží tatranku a vodu. Na zámku si po skončení akce budou moci opéct špekáčky. Úklid vypukne o půl deváté ráno na zámku.

Daniel Brat, Hranice, narozen 21. března v Brně, míra 48 cm, váha 2430 g
Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

„V rámci této kampaně budou v sobotu hasiči sbírat železný šrot a elektrozařízení - ledničky, televize, pračky a drobný elektromateriál. V průběhu tohoto týdne je možno elektrospotřebiče přivézt za hasičskou zbrojnici. V sobotu pak budou hasiči jezdit od 9 hodin po obci, sběr by obyvatelé měli nachystat před domy, nejlépe v sobotu ráno,“ uzavřel starosta Dřevohostic.

S velikým ohlasem se setkala dobrovolnická akce i v Tučíně na Přerovsku.

„Uklízet budeme v letošním roce počtvrté. Akce se osvědčila, účast byla veliká. V minulém roce se zde do úklidu zapojilo celkem dvě stě čtyřicet dobrovolníků včetně dětí. Každý rok uklízíme celý katastr, to znamená i kolem cest,“ informoval starosta Tučína Jiří Řezníček.

Kojetín a okolí se akce také zúčastní. Zahájení úklidu bude na Masarykově náměstí v Kojetíně u Městského úřadu v 9 hodin, stejně tak i v Popůvkách a Kovalovicích.

Vody je v řece Bečvě v Přerově méně než v uplynulých letech, potvrzují vodohospodáři. 31.3.2017
Vody je v Bečvě málo, průtok je nízký

Dobrovolníci se vrhnou na úklid kolem rybníku Na hrázi, mysliveckou střelnici, sklad CO, příkopy směrem od Kojetína na Chropyň, podél trati na Tovačov směrem na Měrovice, příkopy od trati Brno směrem k Popůvkám, louky směrem na Křenovice, příkopy směrem na Křenovice, okolí zámečku v Kovalovicích nebo příkopů směrem od Kojetína.

Na Přerovsku budou uklízet i okolí Oseku nad Bečvou, Týně nad Bečvou,Rokytnici, Kokorách nebo v Lobodicích. V Soběchlebech na Přerovsku budou v rámci kampaně uklízet na pastvinách u skály, dobrovolníci se zde vrhnou i na úklid lesa, v jehož rámci vysází nové stromky.

Akce Ukliďme Česko se v sobotu zúčastní i několik skupin na Hranicku. Mezi nimi i skautská organizace Junák a také Liga lesní moudrosti z Hranic.

„Vyhlídli jsme si lokalitu za hranickým gymnáziem směrem k Ludině, kde lidé odhazovali odpadky. K podobným akcím jsme se zapojovali už v minulosti, ale Ukliďme Česko děláme poprvé. Zapojí se hlavně malé děti, takže to bude takové motivační“ řekla organizátorka hranického úklidu Alice Lehká.

Ilustrační foto.
Hranice prominou dlužníkům úroky za nájemné

Začátek úklidu plánují v Hranicích na devátou hodinu ranní a sraz bude na mostě přes Ludinu.

Bělotín i Hustopeče
Mezi další účastníky se připojí i dobrovolníci z Bělotína a jeho místních částí Nejdek, Kunčice a Lučice.

„My se pořádek snažíme udržovat celý rok, takže akce Ukliďme Česko je takové vyvrcholení celoročního snažení,“ řekl starosta Bělotína Eduard Kavala, který podobné akce považuje za dobrou věc.

Posledním uklízecím místem je pak prostranství okolo hustopečské základní školy a přilehlé cyklostezky, kde se do úklidu zapojí hlavně děti.

Ilustrační foto
Nedal přednost v jízdě, narazil do něj náklaďák