Mezi likéry zabodoval bezinkový od Aleny Černé, druhé a třetí místo pak získala višňovka Libuše Šrámkové. Obě pocházejí z Beňova.

„Vzorek višňovky jsem dala do soutěže až na poslední chvíli, protože jsem na ni úplně zapomněla. Měla jsem dva druhy, jednu s rumem a druhou se slivovicí, ta se asi vydařila nejlépe,“ svěřila se v sobotu po vyhlášení výsledků degustační soutěže Libuše Šrámková, které patří druhé a třetí místo

Náležitě pyšný je na ni i její muž. „Podle hodnocení poroty má manželčin likér šest hvězdiček, takže patří k nejlepším,“ pochlubil se Svatopluk Šrámek. On sám prý odevzdal do soutěže vzorky pálenky z jablek a trnek, tak dobrého umístění jako jeho ženě se mu ale nepodařilo dosáhnout.

Beňovský slivkošt, se letos konal už popáté a porota měla nelehký úkol – vybrat ty nejlepší „kousky“ ze 105 odevzdaných vzorků slivovice a 23 likérů. „Soutěžilo se v pěti kategoriích – likéry, hrušky, jablka, modré ovoce a ostatní, “ upřesnil předseda místního zahrádkářského svazu v Beňově Josef Černý. Porota podle něj hodnotila jednak barvu a vzhled destilátu, ale také vůni, chuť, harmonii a celkový dojem.

Soutěž o nejlepší pálenku už dávno překročila hranice Beňova a vzorky do ní posílají i pěstitelé z okolních měst a obcí. „Ve srovnání se slivkoštem ve Vlkoši, kde se hodnotí až pět set vzorků, je sice naše soutěž o něco menší, má ale dobré jméno. Každoročně se do ní přihlásí pěstitelé z řady obcí na Přerovsku – Radkovy Lhoty, Troubek, Čekyně, Dřevohostic, ale také z Přerova či Hranic,“ přiblížil beňovský starosta Ivo Pitner.

Sběr ovoce, tvorba kvasu a jeho následné pálení a ochutnávka mají prý v obci dlouholetou tradici. „Debaty o kvalitě vypáleného destilátu, slivovice a vyrobeného likéru patří ke stálým tématům rozhovorů v průběhu celého roku, a to nejen mezi pěstiteli ale i příznivci těchto ušlechtilých nápojů,“ poznamenal.

Z Beňova je i šampion pátého ročníku degustační soutěže Jiří Bělař, který zabodoval se svým vzorkem trnky z roku 2011. „Slivovici pálím už šedesát let, tedy od svých patnácti. Důležité je nasbírat bečku v co nejkratší době, aby nedocházelo ke znehodnocení ovoce. Sbírat mi ho pomáhá moje manželka, která si vždycky všimne, pokud je nějaký kus uhnilý,“ svěřil se.

Podle něj zaručený recept na nejlepší pálenku neexistuje. „Buď se to podaří, a nebo nepodaří. Jestli je pálenka dobrá, poznáte už podle první kapky,“ uzavřel Jiří Belař, který loni zvítězil také v soutěži o nejkrásnější jablko, která se konala v Přerově.

Autor Petra Poláková - Uvírová