„Akci na magistrát oznámila fyzická osoba z Chotěbuzi. Pochod byl původně nahlášen od 14 do 20 hodin, ale po dohodě s organizátory se čas konání upřesnil na rozmezí od 15 do 18 hodin," uvedl mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Organizátoři pochod avizovali jako „protest proti kriminalitě, porušování zákonů policií ČR a za práva všech slušných občanů této země." Pochod na magistrát oznámil muž, který pořádá podobnou akci ve Vítkově.

Protestní pochod ve Vítkově podle serveru Romea.cz oznámil místní radnici Pavel Matějný, bývalý exponent Dělnické strany a nyní funkcionář nového uskupení Čeští lvi.

Policie zatím rozsah bezpečnostních opatření neupřesnila.

„Máme dostatek času na to, abychom připravovaný pochod vyhodnocovali. Jakmile budou známy bližší informace, budeme postupovat standardním způsobem jako v předchozích letech – a to s přihlédnutím k aktuálnímu dění a ve spolupráci s magistrátem i neziskovým sektorem," uvedla styčná důstojnice pro národnostní menšiny z Krajského policejního ředitelství v Olomouci Michaela Sedláčková.

Zakázat jej jen tak nejde

Město nemůže pochod zakázat, protože shromáždění není namířeno proti žádné menšině.

„Kdyby nahlásili, že je namířeno proti Romům, křesťanům nebo třeba homosexuálům, je možné ho zakázat, protože by šlo o potlačování lidských práv," vysvětlila vedoucí oddělení komunikace přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

„Pořadatelé těchto akcí si ale velmi hlídají, aby nám nedali důvod je nepovolit," doplnil ji tajemník magistrátu Jiří Bakalík.

Terénní a sociální pracovníci magistrátu podle něj budou monitorovat situaci na trase pochodu a informovat o akci obyvatele z dotčených lokalit. „Ve spolupráci s technickými službami také upozorníme vlastníky domů, aby si zabezpečili svůj majetek," konstatoval.

Ohlédnutí za minulými pochody

Stoupenci krajní pravice prošli naposledy ulicemi Přerova na prvního máje. Frekventovanými ulicemi v centru se vydalo na čtyři sta padesát příznivců DSSS, z toho 25 ze zahraničí, z Polska a ze Slovenska. Pochod se naštěstí obešel bez vážnějších střetů.

Do sociálně vyloučených lokalit v blízkosti nádraží zamířil pochod v červnu 2011 – Romové z Husovy ulice ale tehdy příznivce DSSS vypískali. Noční můrou pro obyvatele Přerova je dodnes pochod několika stovek radikálů z dubna roku 2009, při kterém extrémisté v ulicích Přerova rozpoutali pouliční boje.

Nejprve se u Tesca vrhli na příznivce hnutí Antifa a poté, co pořadatelé prohlásili akci za ukončenou, zaútočili i na strážce zákona. Zraněno bylo několik policistů, tři městští strážníci a dva účastníci pochodu, z nichž jednomu rozbuška utrhla prst. Zraněn byl i jeden kůň a poničeno šest policejních aut.