Přerov

Lidé budou moci nahlédnout do většiny přerovských kostelů.

„Otevřeny budou všechny, s výjimkou kaple sv. Jiří, která prochází rekonstrukcí. Za zhlédnutí určitě stojí kostel sv. Máří Magdalény v Předmostí, který v minulých letech prošel rekonstrukcí," zve do svatostánků farář Římskokatolické církve v Přerově Pavel Hofírek.

Zajímavostí jsou i prohlídky s průvodcem, které se letos budou muset obejít bez poutavého výkladu Zdeňky Mollinové. I tak si ale milovníci historie přijdou na své.

„V kostele sv. Michala na Šířavě se uskuteční v sobotu 6. září od 15 hodin, v kostele sv. Máří Magdalény pak v neděli 7. září od 15 hodin," upřesnil.

Muzeum Komenského v Přerově se otevře návštěvníkům v neděli 7. září. Vstup do stálých expozic s průvodcem zdarma bude v 9 30, 11 hodin, 13 30 a 15 hodin. Lidé ale můžou zavítat také na uměleckohistorickou procházku městem s průvodcem Petrem Sehnálkem. Sraz před zámkem je v 10 a 14 hodin.

„Je to součást výstavního projektu Za císaře pána a jeho rodinu a chceme tak připomenout starý Přerov. Zájemci se můžou seznámit s významnými budovami v centru města. Předpokládaná délka procházky je 60 minut," řekl Petr Sehnálek.

V rámci projektu se uskuteční v úterý 9. září v Korvínském domě také přednáška historika Jiřího Lapáčka, věnovaná Slavomíru Kratochvílovi a sokolskému odboji.

Během Dnů evropského kulturního dědictví se v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin otevře i subtropický skleník v parku Michalov. Stejně jako každý rok si budou moci lidé v neděli od 10 hodin prohlédnout židovský hřbitov. Minimuzeum civilní obrany v Dluhonicích, které bývá vždy vyhledávanou atrakcí, letos otevřeno nebude – z technických důvodů je zavřené.

Dřevohostice

Svátek o víkendu oslaví i v městyse Dřevohostice. Po oba dny bude otevřen místní zámek i Hasičské muzeum a to od 9 do 15 hodin. Vstupné je zdarma.

Lipník nad Bečvou

Lipník nad Bečvou se připojí k oslavám až v sobotu 13. září. Tradičně budou na provoz památek od 10 do 16 hodin dohlížet místní gymnazisté, kteří budou návštěvníky informovat o zajímavostech objektů.

„Hlavní hvězdou mezi zpřístupněnými atraktivitami bude zrekonstruovaný historický stroj věžních hodin z farního kostela, který je vystaven v přízemí zvonice," nalákala Blanka Prudilová z odboru školství a kultury města. Stroj si mohou návštěvníci prohlédnout od 10 do 18 hodin a navíc si v každou celou hodinu poslechnout výklad.

Otevřeny budou oba kostely, farní i klášterní, bývalá synagoga, zámecká konírna, střešní zahrada a kulturní dům Echo s historickými sklepy pod budovou.

„Před sto lety patřily sklepy pod budovou tehdejší Orlovny sladovně. Rozsáhlé dvoupodlažní historické sklepení je tvořeno několika valeně zaklenutými halami vzájemně propojenými průchody. Sklepy si svůj ráz zachovaly dodnes, a to navzdory všem přestavbám budovy nad nimi," přiblížila historii z dalších památek.

Nedílnou součástí je i doprovodný program, který oživí sobotní prohlídky památek. V klášterním kostele zazní varhanní preludia v podání Pavla Tomáše. Nevšední koncert s názvem Pange Lingua (Chvalte, ústa) k jubileu výstavy Kov ve městě začíná v 18 hodin ve farním kostele svatého Jakuba Většího. „Jedná se o improvizaci pro mužský hlas, varhany a kovaný triangl na text eucharistického hymnu Tomáše Akvinského," doplnila Blanka Prudilová.

Den zakončí tři noční komentované prohlídky, které se opět zaměří na desátý ročník venkovní výstavy. Startuje se vždy v Meditační zahradě svatého Jakuba za farním kostelem v časech 20, 20.45 a 21.30 hodin.

„Na trase je připraven doprovodný kulturní program: malá divadelní fantasy improvizace v podání členů lipenského herního klubu Fenris, inspirovaná Tolkienovou Středozemí, dále mystický světelný LED UV tanec Historiky a projekce kovářských krátkých filmů v sále Echa," dodala.

Celá trasa trvá zhruba 50 minut a končí v kulturním domě Echo, kde bude na terase do 23 hodin hrát cimbálová muzika Okybača.

V případě nepřízně počasí se noční prohlídky Kovu ve městě neuskuteční, doprovodný program se odehraje v Echu. Všechny památky i doprovodné akce Dnů evropského dědictví v Lipníku nad Bečvou jsou zdarma.

Program

KDE                                                  SOBOTA 6.9. NEDĚLE 7.9.

Park Michalov                                       6.30–23                               6.30–23

Sbírkový skleník v parku Michalov         10–12, 12.30–16                 10–12, 12.30–16

Muzeum Komenského                                                                       9–12, 13–17

Městské hradby                                    8–18                                     8–18

Městský dům                                                                                    9–18

Farní kostel sv. Vavřince                       15–17                                    15–17

Českobratrský kostel evangelický           9–15

Kostel sv. Michaela                               10–17                                   15–17

Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Met.       10–16

Židovský hřbitov                                                                              10–15

Farní kostel sv. Máří Magdalény                                                         15–17

Památník lovců mamutů                         10–12, 13–15                    10–12, 13–15

Hrad Helfštýn                                                                                     9–17

Zámek Dřevohostice                                9–15                                     9–15