Do oprav silnic, chodníků či vybudování rozvojové zóny pro stavbu rodinných domů půjde částka zhruba 132 milionů korun.

Kompenzace pro Dluhonice má financovat kraj s pomocí finančních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Obyvatelé Dluhonic před lety proti stavbě dálnice D1 protestovali a bývalé vedení výboru této místní části Přerova prosazovalo, aby se trasa D1 obci vyhnula.

Obrat nastal po návštěvě premiéra Andreje Babiše v Dluhonicích, který občany během veřejné debaty vyzval, aby zformulovali své požadavky na kompenzaci.

„Z našich původních požadavků se podařilo prosadit ty zásadní - opravy komunikací a chodníků, ale také vybudování stezky pro pěší a cyklisty mezi Přerovem a Dluhonicemi, která povede kolem chemičky, nebo rozvojové zóny pro výstavbu domů. Od některých požadavků jsme naopak ustoupili,“ shrnul předseda výboru místní části Oldřich Boráň.

Lidé v Dluhonicích podle něj o tom, co je pro místní část důležité, dlouho diskutovali.

Nad rámec kompenzací má být zbudováno nové hřiště TJ Sokol Dluhonice, protože stávající sportoviště musí ustoupit dálnici.

„Tuto akci by ale mělo financovat Ředitelství silnic a dálnic,“ doplnil.

Ilustrační foto
Dopravu v Přerově zkomplikují další stavby a uzavírky

Ministerstvo: Peníze dostanou

Jednání o kompenzacích se uskutečnilo na půdě olomouckého hejtmanství a za účasti zástupců rezortu dopravy.

„Státní fond dopravní infrastruktury schválí finanční prostředky pro Olomoucký kraj na opravy silnic druhé a třetí třídy a kraj bude následně uvolňovat finance na kompenzace, které jsou dohodnuté,“ shrnul náměstek olomouckého hejtmana a přerovský poslanec Petr Vrána (ANO).

Město podle něj musí určit priority tak, aby se konkrétní projekty začaly postupně připravovat.

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že Státní fond dopravní infrastruktury vyčlenil finance pro místní část Dluhonice.

„Mohu potvrdit, že se tyto peníze k Dluhonicím dostanou. Řídící výbor Státního fondu dopravní infrastruktury schválil částku 132 milionů 14. února,“ uvedl Tomáš Lukašík z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Vladimír Kremlík (třetí zprava)  jako ministr dopravy na otevření úseku D1 Lipník - Přerov v prosinci 2019
Změní odchod ministra osud D1 u Přerova?

Vykoupena drtivá většina pozemků

Ředitelství silnic a dálnic už má pro stavbu úseku dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem vykoupenou drtivou většinu pozemků. S majitelkou rodinného domu v Dluhonicích, který stojí dálnici v cestě, zatím stále jedná.

„Ze strany Ředitelství silnic a dálnic je snaha, aby byla její situace vyřešena. Jedná se o možnosti náhradního bydlení,“ doplnil šéf výboru místní části Oldřich Boráň, který má podle svých slov z posledního vývoje jednání dobrý pocit.

Ilustrační snímek.
Přerov se dusí a aktivisté řeší křoviny. Radnice odpověděla na odvolání k D1

Začátek stavby? Velká neznámá

Kdy stavba dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem začne, je stále velkou neznámou. Klíčový úsek totiž nadále blokují obstrukce ekologických aktivistů Děti Země.

Spolek podal loni v prosinci odvolání proti změně územního rozhodnutí na stavbu dálnice D1 v úseku u Říkovic s tím že mu vadí kácení jednoho stromu a keřů v okolí trasy.

„Zda a kdy bude dálnice dokončena, záleží především na odvolacích procesech. Potřebujeme vyhrát dva soudy - jeden o územní rozhodnutí a druhý o stavební povolení,“ nastínil už dříve šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.