„Po této dlažbě se s téměř stoprocentní jistotou procházel nejen Jan Amos Komenský, ale také další významný učenec Jan Blahoslav nebo mecenáš jednoty bratrské Karel starší ze Žerotína," shrnul význam objevu přerovský archeolog Zdeněk Schenk.

Badatelé narazili na základy bratrské školy teprve minulý týden, a to v těsném sousedství kostela sv. Marka. Jejich cenu zvyšuje i to, že po obou stavbách dlouho neúspěšně pátrali jejich předchůdci. Objevy bratrské školy a kostela sv. Marka považují za nejvýznamnější v Přerově za poslední desítky let.

„Do Naardenu jsme přivezli kus dlažby, která pochází ze základů kostela svatého Marka. Další dlažba je z bratrské školy, v níž působil Komenský. Jedná se o cenné nálezy, které archeologové vyzvedli ze země teprve před pár dny," řekl přerovský primátor Jiří Lajtoch. (ČSSD).

Ten společně se svým náměstkem Michalem Záchou (ODS) předal cenné exponáty přímo do rukou ředitele muzea v Naardenu – a to i s cedulkami v češtině a angličtině, které svým průvodním slovem připomínají unikátnost nálezu.

„Jeli jsme na pracovní návštěvu do partnerského města Cuijk a při této příležitosti navštívili muzeum v Naardenu. Komenský prožil posledních čtrnáct let v Nizozemí a v Naardenu je i pochován. Dlažba bude součástí muzejní expozice a stane se symbolickou připomínkou Přerova coby města, v němž Komenský působil," zmínil primátor.

Nález základů obou historických budov označují archeologové za objev století. Muzeum Komenského v Přerově proto nyní usiluje o jejich zapsání na seznam kulturních památek.