„Na Želatovské byla volná kapacita, takže jsme nejprve začali vařit jídlo tam. Nevěděli jsme ale, kolik toho budeme převážet, a jaká bude poptávka. Čas ukázal, že je přeprava jídel složitější, protože chybí rampa. Od ledna se tedy obědy vaří na ZŠ Trávník," vysvětlila Hana Ondrášová, ředitelka Zařízení školního stravování v Kratochvílově ulici v Přerově.

Kuchaři připravují pro děti se speciálním stravovacím režimem čtyři druhy diet – bezlepkovou, šetřící, diabetickou a diabeticko-bezlepkovou. Každý den chystají na dvě desítky obědů – největší zájem mezi rodiči je přitom právě o bezlepkové pokrmy. Dieta ale není určena pro děti s alergií na nějakou potravinu – například mléko či vejce.

„Dlouhou dobu jsme jídlo pro syna připravovali doma, ale bylo to časově náročné. Většinou jsme obědy dělali na několik dní dopředu. Teď aspoň může poobědvat společně se spolužáky, což dříve nešlo," pochvaluje si matka jednoho z přerovských školáků, který trpí celiakií.

O dietní obědy, distribuované ve speciálních přepravních termokazetách, mají největší zájem přerovské základní školy.

„Na ZŠ U Tenisu rozvážíme čtyři porce, stejné množství i na ZŠ Želatovská. Velká Dlážka si bere tři obědy, Trávník dva. ZŠ Za mlýnem, Hranická a soukromá u Bečvy pak po jednom," upřesnila. Obědy se rozvážejí i do některých mateřských škol.

Počty strávníků se mění

Počty strávníků se v průběhu školního roku mění – podle toho, jak rodiče děti přihlásí. Zájemci, kteří ještě novou možnost nezaregistrovali, se mohou i nyní obracet na pracovníky jídelny na ZŠ Trávník.

„Dietní stravování, které jsme zavedli od poloviny loňského roku, se rozhodně osvědčilo. Pro rodiče školáků je to velká pomoc, protože jejich dítě není vyčleněno z kolektivu, a může se stravovat společně se svými spolužáky," zhodnotila Dagmar Janásová z odboru školství přerovského magistrátu.

Novinkou je od poloviny prosince loňského roku vyhláška, podle níž musejí být na jídelním lístku vyznačeny i alergeny, které jídlo obsahuje.

„Školní jídelna je podle nové legislativy povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, nebude brát ale zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý uhlídat sám. Jídelna má pouze informační funkci tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů," uzavřela.