Skupinka pachatelů zaútočila v Jasínkově ulici v Přerově také na třináctiletého chlapce z dětského domova a na chování výrostků si stěžuje i ředitel zdejšího Gymnázia Jakuba Škody. Strážníci už se na problémové lokality zaměřili.

Útok šestice romských pachatelů ve věku od jedenácti do třinácti let skončil pro dvojici poškozených hochů ošetřením v nemocnici. Napadení chlapců, kterým parta uštědřila rány a kopance, už šetří policie.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z výtržnictví,“ potvrdila mluvčí policie Miluše Zajícová.

Problémová sociální ubytovna v Tovární ulici v Přerově zeje prázdnotou, provozovatelé bývalou drážní budovu opustili.
Ubytovna v Tovární osiřela. Klienty provozovatelé vystěhovali

Kopli ho do zad a do hlavy

K podobnému incidentu, i když ne s tak vážnými následky, došlo i v Jasínkově ulici v Přerově. Tentokrát se stal obětí výrostků třináctiletý chlapec z dětského domova.

„Přepadla ho skupina asi deseti dětí a bez udání důvodu ho kopli do zad a do hlavy. Utekl se schovat ke kamarádovi a jeho matka pak na místo přivolala policii,“ vylíčil ředitel Dětského domova v Přerově Jan Pavlas. Podle jeho slov se stal obětí útoku agresorů slušný a bezproblémový hoch.

Podle zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslava Komínka poškozený naštěstí neutrpěl zranění a nevznikla mu finanční újma.

„Případ jsme odeslali ke správnímu řízení k došetření,“ řekl.

Vánoční koncert Pavla Nováka na přerovském náměstí
Koncert na Štědrý den bude, slibuje Pavel Novák. Kde?

Strážníci v akci

Strážníci už začali v souvislosti s nárůstem případů obcházet problémové lokality. „Máme nasměrovaný výkon služby do těchto míst a naše pěší hlídky i psovod ulice obcházejí. Zaměřujeme se na sociálně vyloučené lokality, ale i Denisovu, Komenského ulici, Čechovu a Čapky Drahlovského,“ vyjmenoval.

Bez svědectví lidí se podle něj ale strážníci neobejdou.

„Je potřeba nazvat věci pravými jmény a doložit takové jednání pachatelů svědectvím lidí, kteří byli u toho. Obyvatelé se na nás mohou obrátit klidně i anonymně, ale pokud chceme něco řešit, spolupráce mezi policií a veřejností musí být úzká,“ soudí Miroslav Komínek.

Vyberte nejhezčí vánoční strom v Olomouckém kraji
Hlasujte pro NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁNOČNÍ STROM v kraji

Útoky při cestě ze školy

Na chování skupiny agresivních dětí už upozornil i ředitel Gymnázia Jakuba Škody Jan Raška. Obrátili se na něj totiž rodiče studentů, kteří se s touto partou setkali, a obtěžovala je.

„Děje se to vždy v době, kdy naši žáci odcházejí ze školy. Často jsou slovně napadáni, někdy po nich požadují cigarety nebo peníze. K fyzickým útokům naštěstí nedošlo, jen požďuchování,“ vylíčil ředitel.

Vedení školy už na podnět rodičů žáků vyvolalo jednání s magistrátem a městskou policií.

„Dohodli jsme se na společném postupu s odborem školství, naší školou a ZŠ B. Němcové, a to za účelem snížení napětí, které agresivní činy romských žáků vyvolaly,“ řekl Jan Raška.

Vedení radnice se do problémových lokalit snaží nasměrovat i asistenty prevence kriminality, kterých je dnes ve městě osm. Skupinka agresivních výrostků ale migruje z místa na místo.

„Problémy jsme řešili v okolí hřiště v Jasínkově ulici, ale i na Dvořákově a v jiných částech Přerova,“ řekl radní Jiří Kohout (SpP), který má na starosti oblast prevence kriminality.

Zabránit těmto jevům je podle něj těžké.

„Je to projev kolabujícího sociálního systému. Nevím, jak pracovat s tím, že jsou děti svěřeny ulici, a nejsou nijak vychovávány. Je to hlubší společenský problém, který je nutné řešit,“ uzavřel.

Ilustrační foto
Vlaky a autobusy v kraji mění jízdní řády. PŘEHLED co pojede jinak