Děti Země podezírají přerovský stavební úřad ze systémové podjatosti a tvrdí, že nemůže stavbu dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem nezávisle posoudit.

Šéf ekologických aktivistů Miroslav Patrik si myslí, že by o dálnici měli rozhodnout úředníci v jiném městě. Není to úplně neobvyklý postup a Děti Země už v minulosti s podobnou námitkou uspěly.

„Vedení Přerova může ovlivňovat úředníky stavebního úřadu - veřejně totiž říká, že dálnici potřebuje urychlit,“ vyjádřil se předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Stavba nového a moderního sportoviště je téměř hotova. Se stavebními pracemi se v těchto dnech finišuje.
Stavba sportovní haly v Lipníku jde do finiše. Takto teď vypadá

Vedení radnice kritiku odmítá

Podle vedení radnice je to ale nesmysl. Přestože primátor veřejně poukazuje na nutnost dokončení úseku a občas si nebere servítky, na práci úředníků to prý v žádném případě vliv nemá.

„Jde pouze o účelové a odvetné opatření proti primátorovi Puchalskému, tedy o osobní aspekt věci. Dálnice je veřejně prospěšná stavba, takže o ovlivňování nemůže být řeč. Úředníci přerovského stavebního úřadu nejsou podjatí - a už vůbec ne proto, že primátor kritizuje praktiky Dětí Země,“ řekl Vladimír Puchalský.

Podle tajemníka magistrátu Petra Mlčocha bude námitku podjatosti posuzovat Krajský úřad v Olomouci.

„Podklady k posouzení od nás v brzké době dostanou. Naši úředníci nemohou v tuto chvíli přijmout ohledně předmětného úseku dálnice žádná rozhodnutí, ani vydat ve věci usnesení,“ konstatoval.

Ilustrační foto.
Noví ředitelé škol se na venkov nehrnou

Kasační stížnost

Stavbě úseku dálnice D1, která má ulehčit zoufalé dopravní situaci v Přerově, hrozí kvůli námitce podjatosti další zpoždění. Měla začít už letos na jaře, ale kvůli žalobě Dětí Země se její zahájení neustále oddaluje.

Děti Země nyní vedou žalobu proti ministerstvu životního prostředí kvůli povolení výjimky k zásahu dálnice D1 do biotopů šestadvaceti vzácných druhů živočichů.

Olomoucký krajský soud ji zamítl, a tak podaly Děti Země kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Město Přerov se do sporu přihlásilo v roli „osoby, zúčastněné na řízení“ a Nejvyšší správní soud vyzval radnici k vyjádření. Primátor Vladimír Puchalský uvedl, že kasační stížnost považuje za nedůvodnou a navrhuje, aby ji Nejvyšší správní soud zamítl.

„Mimo jiné jsem soudu napsal, že skutečným důvodem podání kasační stížnosti není snaha Dětí Země o ochranu životního prostředí před škodlivými zásahy ze strany investora dálnice D1, ale o maximální možné oddalování zahájení stavby tohoto prioritního dopravního záměru,“ shrnul primátor.

Na prkna přerovského Městského domu? Až po podepsání Poučení pro účinkující. Pro pořadatele běžná věc, pro Štefana Margitu něco nevídaného. Na snímku operní zpěvák Štefan Margita
Hit internetu! Zpěváka Štefana Margitu v Přerově zaskočilo poučení pořadatelů

Obstrukce nejvyššího kalibru

Na úseku D1 mezi Říkovicemi a Přerovem nyní probíhá archeologický výzkum a Ředitelství silnic a dálnic zbývají vykoupit poslední pozemky.

„Námitku podjatosti Dětí Země považujeme za obstrukci nejvyššího kalibru, která dokazuje, že tady vůbec nejde o živočichy a nebo chráněné rostliny,“ konstatoval ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Přerovany čeká již v příštím roce zatěžkávací zkouška po dokončení úseku dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem. Auta se totiž do města nahrnou z obou směrů - od Říkovic i z Lipníku.

Miroslav Patrik z hnutí Děti země.
Obchvat tu mohl být už pět let, říká Miroslav Patrik
Ilustrační foto
Stížnost Dětí Země kvůli D1 řeší Nejvyšší správní soud