„Našla jsem sebe i stolní tenistku Ivetu Vacenovskou,“ říká bývalá trojskokanka Šárka Kašpárková, majitelka světového zlata i olympijského bronzu z Atlanty 1996.

Základní a mateřská škola Soběchleby v Olomouckém kraji získala trénink s českými olympioničkami jako odměnu za svou aktivitu v projektu Sazka Olympijský víceboj.

Pro čtyři čtrnáctičlenné týmy byly připraveny nejrůznější překážkové dráhy nebo třeba starty z různých poloh. Děti však málem sportovat ani nezačaly.

„Na začátku se nás hodně vyptávaly. Musely jsme je s Ivetou nakonec stopnout, jinak bychom to nestihli,“ směje se Kašpárková.

Žáci ze Soběchleb si totiž i s přípravou otázek dali práci.

„Týkaly se hlavně sportu. Děti se ptaly třeba na to, jestli jsme někdy chtěly skončit, když nám to nešlo,“ popisuje Kašpárková.

„Byly to takové otázky, nad kterými se člověk musí trošku zamyslet.“

Děti byly nadšené, učitelé taky

Při sportování pak panovala pohodová atmosféra.

„Děti byly pozorné. I ty malinkaté fandily, byly se podívat v tělocvičně. Hodně vydařená akce,“ líčí Kašpárková.

„Potom nám paní učitelka říkala, že děti byly nadšené a učitelé taky. Mám z toho dobrý pocit,“ dodala.

Dětem se představil i moderátor Jim Dohnal, který jim ukázal parkour a freerun.

Cílem projektu Sazka Olympijský víceboj je v průběhu hodin tělesné výchovy zapojit co nejvíce žáků všech stupňů základního vzdělávání do sportování a zároveň děti motivovat k tomu, aby sportovaly i ve svém volném čase.

Trénink s olympioniky letos získaly vždy dvě školy z každého kraje. Celkem podmínky pro zařazení do slosování splnilo 187 škol.

Více najdete na stránkách www.sazkaolympijskyviceboj.cz.

(cov)