Dav lidí, který svižně postupuje ke hradu, je pestrý – od skupinky mladých lidí slyším smích, za mnou se ozývá rozhovor otce s dcerou, kterou muž nese za krkem, následuje povídání pamětníků vybavených trekingovými holemi. I přestože jsem navštívila hrad nesčetněkrát, zimní bílou variantu zažívám poprvé. A nejsem sama.

„Letos je novoroční výšlap naše premiéra. Hlavním důvodem je právě počasí, které nás vytáhlo ven," vysvětluje Vladimír Caletka z Přerova, jehož potkávám zhruba uprostřed kopce. „Překvapila mě taková návštěvnost, líbí se mi, že je zabezpečen servis pro turisty," poukazuje na stánky s občerstvením po cestě. Medovinu, svařák či párek v rohlíku uvítal nejeden turista.

Do hradu vcházím po zrekonstruovaném mostě, pro který je dnešní událost křest ohněm. Rušné hlavní nádvoří bedlivě sleduje Jan Lauro, kastelán hradu Helfštýn. S průběhem sobotní akce je zatím spokojen.

„Po pěti letech máme zimní počasí doplněné pěknou sněhovou pokrývkou, to je dobře. Zimní atmosféra je to, na co bychom chtěli přilákat veřejnost v rámci dnešní jedinečné příležitosti, a tou je dostat se na hrad v lednu," vysvětluje.

O letošní devětatřicátý ročník novoročního výstupu je opravdu zájem – a ve vzduchu visí překonání loňského rekordu, kdy na hrad zavítalo 3298 lidí. „Dva roky po sobě byly hodně exponované a padaly rekordy. Říkali jsme si, že by mohl přijít klidnější rok, ale zatím to tak nevypadá," usmívá se kastelán. Pro dnešní den je otevřená také historická kovárna i vyhlídková věž. Studio Bez kliky připravuje svou slavnou praženou kávu.

Na vyvýšené proluce se mezitím setkávají skauti z Lipníku nad Bečvou a členové Československé obce legionářské. „Je to naše tradice, kterou jsme založili v roce 2011. Tehdy jsme se tu se skauty sešli tři v uniformách a od té doby stále rosteme," zmiňuje Lukáš Kotek, člen skautu, ale také předseda Jednoty Československé obce legionářské Jana Gayera v Přerově.

Také legionáři si počasí vychvalovali.

„Jsme vystrojeni tak, jak bychom měli být. Máme kvalitní pláště z vlněného sukna, pod nimi soukenné uniformy a nechybí kvalitní kožená obuv, která tyto teploty zvládá. Je to ideální," pochvaluje si historik a člen legionářské jednoty Petr Sehnálek.

Poslední mou zastávkou je takzvaná pekárna na třetím nádvoří, kde sídlí zástupci Klubu českých turistů SK Přerov. Do útulné místnosti si lidé přicházejí pro diplomy i odznaky. A také se trochu zahřát, protože kachlová kamna jedou o sto šest.

„Účast je velice krásná, lidé pořád chodí. Ještě jsem se nebyl zeptat v pokladně, nedá se odsud hnout," svěřuje se Jiří Švec. O veselou atmosféru se tady starají dobrovolníci Brontíci. „Díky nim tady můžeme fungovat, se vším nám pomáhají a chystají," dodává spokojeně Švec. Za celou historii akce zažil hrad v těch největších mrazech, ale také v téměř jarním počasí.

Kolem dvanácté hodiny je mezi hradbami snad dvakrát tolik návštěvníků než ráno. Dostaveníčko tady mají chovatelé tibetských dog se svými miláčky – každoročně jsou velkým lákadlem pro všechny fotografy.

Lehce promrzlá, ale příjemně rozhýbaná, se pomalu vracím k autu. Lepší start do nového roku jsem ani nečekala. Věřím, že dalších 3900 lidí, kteří prošli branami hradu, to cítí stejně. Rekord totiž nakonec opravdu padl.

Novoroční výstup na hrad Helfštýn 39. ročník se konal v sobotu 2. ledna 2016. Hradem prošlo rekordních 3 901 návštěvníků, kteří si vychutnali zimní zasněženou kulisu. Hrad Helfštýn se veřejnosti otevře až v březnu.