„Podle předběžných odhadů statika svědčí tvar trhlin o poklesu základů pod rohem tělocvičny, k němuž došlo nejspíše vlivem dlouhodobého sucha. Odborník se dokonce obává, že může tato závažná porucha vést ke zřícení konstrukce,“ shrnula mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Tělocvičnu proto děti na doporučení statika nebudou využívat. Opatření se týká i průjezdu, jenž navazuje na budovu.

„Vzhledem k tomu, že byly okamžitě zahájeny práce na statickém zajištění objektu, byl v úterý 2. října průjezd vedoucí z ulice Jana Jiskry z Brandýsa do Žižkovy ulice uzavřen,“ konstatoval Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.

Dětem, které docházejí do Střediska volného času Atlas a Bios, podle pracovníků magistrátu žádné nebezpečí nehrozí.

„O havarijním stavu byli v úterý odpoledne neprodleně informováni také obyvatelé blízkých domů - a za stěračem auta našli zprávu i řidiči, parkující ve vnitrobloku,“ doplnil.

Volební místnosti na Přerovsku se zavřely - a okrskové volební komise začaly s přepočítáváním hlasů. Například v okrsku v budově mateřské školy nedaleko přerovského hřbitova byla účast slušná - 44 procent.
O vládě Přerova zřejmě rozhodne třicet procent
Prezident Zeman na setkání s občany na náměstí v Kojetíně
Romové kritizují Zemanovy výroky při návštěvě Kojetína

Problémy ve školkách

Kvůli narušené statice musela být v září uzavřena budova Mateřské školy U Tenisu v Přerově. Devadesát šest dětí se přestěhovalo do náhradních prostor kvůli trhlinám ve zdi, které objevila ředitelka. Dočasný azyl jim poskytly dvě blízké základní školy - U Tenisu a Želatovská.

„Praskliny na stěnách, vzniklé sesycháním podloží, byly odstraněny odbornou firmou - a to injektáží a sanací,“ shrnul Petr Hrbek z odboru školství přerovského magistrátu. V současné době už je v mateřince běžný provoz.

Do generálních oprav mateřských škol se v minulosti příliš neinvestovalo a řada z nich se nachází ve starých budovách - například u parku Michalov jsou dvě školky ve starých prvorepublikových vilách, jiné byly v minulosti zřízeny v objektech ze sedmdesátých let. Někde mají problémy s odpady, jinde s rozvody elektřiny. Podle radních město technický stav všech objektů, které jsou v jeho majetku, pravidelně kontroluje.

Přírodní koberec na náměstí TGM v Přerově
Masarykovo náměstí pokryje koberec z listí, šišek a dýní
Děti z Mateřské školy U Tenisu v Přerově se musely přestěhovat do náhradních prostor - důvodem je
Má MŠ U Tenisu narušenou statiku? Předškoláci se museli stěhovat