Změna zákona by totiž mohla kladně přispět i v případě vytoužené dálnice kolem Přerova.

Novelu zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury schválila Poslanecká sněmovna na schůzi v pátek 20. června.

Rozhodnutí musí ještě potvrdit Senát a podepsat prezident republiky, poté by měl být zákon účinný patnáctým dnem od jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

„Pokud to urychlí přípravu a realizaci dálnice, tak to samozřejmě vítám," vyjádřil podporu primátor města Přerov Jiří Lajtoch. Odhadl, že novela by se měla na jednání v Senátu projednávat koncem července.

Výjimečně může vlastník získat až šestnáctináso­bek ceny

Sto procent je málo

Dosavadní praxe ukázala, že bonus ve výši sto procent je příliš nízký a vlastníky pozemků dostatečně nemotivuje k prodeji jejich půdy – to je jeden z důvodů, proč se ministerstvo dopravy snaží o změnu zákona.

„Nemůžeme po vlastnících chtít, aby prodávali pozemky pro výstavbu tak důležitých staveb jako jsou dálnice za peníze, které jsou jen směšným zlomkem toho, co za srovnatelné pozemky bylo placeno v minulosti," řekl otevřeně ministr dopravy Antonín Prachař.

Z návrhu novely zákona vyplívá, že majitelé pozemků by mohli při rychlém jednání získat od investora stavby až osminásobek ceny stanovené znalcem – ve zcela výjimečných případech pak až šestnáctinásobek.

„Díky těmto novým bonusům bude možné, aby se výkupní cena zemědělské a lesní půdy přiblížila stavu před účinností předchozí novely zákona k 1. únoru 2013, což by mělo minimalizovat počet případů přecházejících do vyvlastňovacího řízení," vysvětlil Antonín Prachař.

Rychlejší bere víc

Jsou to trochu počty. Při navýšení na osminásobek nesmí cena zemědělského nebo lesního pozemku přesáhnout tři čtvrtiny odhadní ceny stavebního pozemku v daném místě.

Výše bonusu bude navíc klesat v čase. To znamená, že devadesátidenní zákonná lhůta pro přijetí nabídky bude rozdělena na tři časové úseky a k nim bude přiřazena konkrétní výše bonusu.

Kupříkladu pokud vlastník prodá pozemek do šedesáti dní, bude cena násobena osmkrát. Pokud dojde k prodeji ve lhůtě 75 dní, bude cena navýšena na čtyřnásobek a v případě prodeje do 90 dní dojde k navýšení na dvojnásobek.

První krok, další přijdou

Novela zákona 416 je pouze prvním krokem.

„Navazovat bude novela o veřejných zakázkách z dílny Ministerstva pro místní rozvoj a samozřejmě zákon o liniových stavbách, který by měl v budoucnu otázku výstavby klíčové infrastruktury řešit komplexně," dodal ministr Prachař.

Při nedávné návštěvě Antonína Prachaře v Přerově byla stavba dálnice jedním z horkých témat. Ministr občanům přiblížil problémy, které jsou spojeny s vykoupením pozemků.

Mimo jiné uvedl, že pozemky na úseku dálnice mezi Říkovicemi a Přerovem je vykoupených pouze čtyřicet procent.

Doufejme tedy, že jeho první kroky a rozhodnutí padnou na úrodnou – a snad i vykoupenou – půdu.