Nahradit problematické spojení Přerova s jeho největší místní částí Předmostím má nový cyklopodjezd pod železniční tratí. Jeho stavbu dokončila už loni v prosinci Správa železnic a byl vybudován v rámci druhé etapy modernizace železničního uzlu.

„Cyklotubus pod tratí je stavebně hotový a vede pod čtyřmi kolejemi - první a druhou Přerov - Prosenice a dvěma spojkovými Dluhonice - Prosenice,“ popsal správce stavby Josef Sukup.

Po jeho zprovoznění se cyklisté vyhnou stávajícímu podchodu v Předmostí - železobetonový tubus se totiž nachází blíže k marketu Lidl.

V současné době je cyklotubus zabezpečen tak, aby jej nezačali předčasně užívat netrpěliví Přerované.

Zprovozněn bude totiž až po dokončení navazující cyklostezky mezi ulicemi Velká Dlážka a Hranická v Předmostí. Stavět se má začít už letos na jaře.

„Náklady na stavbu cyklostezky pod železniční tratí činí podle rozpočtu 16 milionů 300 tisíc korun a na tuto akci se nám podařilo získat dotaci 11 milionů 340 tisíc,“ upřesnila náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO).

Administrativní budova na náměstí T. G. Masaryka v Přerově
Masarykovo náměstí mají změnit přestavby. Vrátí do centra život?

Nová cesta do Dluhonic

Větší komfort cyklistů při projížďce Přerovem zajistí také investice, které navazují na stavby Ředitelství silnic a dálnic - město totiž zafinancuje cyklostezky a chodníky podél komunikací, jež se budou na území města stavět.

„Částkou dva miliony korun přispějeme na rozšíření stezky v okružní křižovatce u Lidlu, která se napojí na cyklostezku vedoucí k Velké Dlážce. Práce by tam měly začít zřejmě už v květnu,“ nastínil radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Investovat do lepšího propojení Přerova s místní částí bylo jednou z podmínek obyvatel Dluhonic, kteří kývli na stavbu dálnice D1. Stavba nové cyklostezky je na seznamu kompenzací pro obyvatele Dluhonic a jejím investorem je kraj.

„Společná stezka pro cyklisty a pěší povede z Přerova podél areálu Prechezy až do Dluhonic. Projektová příprava přijde na 1 milion korun,“ zmínil Tomáš Navrátil.

Městský dům v Přerově
Měšťák má nového restauratéra, zeje ale prázdnotou. Ztráty jsou velké. A výhled?

Na řadě je i Palackého

Cyklisté, kteří projíždějí Přerovem, často kritizují fakt, že některé úseky stezek na sebe nenavazují a síť není ucelená.

Většině místních chybí také trasa pro cyklisty v Palackého ulici, která je nyní obousměrná a často bývá ucpaná auty.

Změnit to má stavba nové cyklostezky v Palackého ulici za zhruba 16 milionů korun.

„Povede od bývalého hotelu Strojař přes most Míru až ke Gymnáziu Jakuba Škody v Komenského ulici. Pokud budou schváleny finance, začne se stavět už v polovině letošního roku,“ uzavřel Zdeněk Dostál z odboru rozvoje přerovského magistrátu.