O budování prostoru pro komplexní trénink na čerstvém vzduchu se začal jeden ze zakladatelů fit stezek, přerovský rodák Jakub Kriško, zajímat již na studiích.

„Myšlenku vybudovat prostory určené k běhu a posilování těla vlastní váhou jsem dostal již při studiu na Fakultě tělesné kultury. Tenkrát jsem chodil běhat s kamarádem a pokaždé jsme si běhání ozvláštnili cvičením na dětském hřišti," prozradil.

Výstavba fit stezky může mít pro obec nebo město hned několik výhod. Zlepšit si zde mohou občané svou fyzickou a psychickou kondici. Některých fit stezek využívají i školy v rámci výuky tělocviku.

„Jedná se o prostor vhodný pro chůzi nebo běh, ve kterém jsou rovnoměrně rozmístěny fitness zařízení na posílení a protažení celého těla. Vhodným místem mohou být například parky, lesní a polní cesty nebo cyklostezky. Délka je vždy navržena individuálně dle prostorových možností," nastínil Jakub Kriško.

Vůbec první fit stezku v olomouckém kraji se podařilo zrealizovat v Hněvotíně na Olomoucku.

„Fit stezka se zde těší opravdu velikému zájmu lidí, nachází se na polní cestě za ulicí Valkov. Má celkovou délku 2 kilometry a má 18 stanovišť na posílení a protažení celého těla. Součástí je i zatravněná polní cesta, po které lze běhat," informoval jeden ze zakladatelů fit stezek a dodává, že do Hněvotína jezdí cvičit i nadšenci z nedaleké Olomouce, protože tam mají prozatím pouze street workoutouvé venkovní posilovny.

V Dubu nad Moravou na Přerovsku v současné době probíhají jednání o vybudování venkovní zóny určené pro sport. Obec Želatovice na Přerovsku také uvažovala o zřízení fit stezky.

„Myšlenka fit stezky se mi líbí, na jaře hodlá obec umístit dva stroje na prostranství nedaleko základní školy. Plánujeme následně umístit další čtyři stroje, ale to také záleží na pomoci Ministerstva pro místní rozvoj. Přikláním se však k návrhu, aby stroje byly na jednom místě," shrnul starosta Želatovic Zdeněk Dorazil.

Další vybudovaná sportovní zóna se nachází v Ústíně na Olomoucku.

„O fit stezku zde projevily zájem i místní spolky, chodí sem trénovat i hasiči. Na ploše 200 metrů se nachází celkem 8 stanovišť na protáhnutí celého těla. Děti z místní školy zde mají i hodiny tělocviku," řekl Jakub Kriško.

Tyto stezky tak jistě mohou pomoci potlačit patologické chování mládeže. S ohledem na pohlaví a věk fit stezky umožňují různou úroveň cvičení.

V Přerově není sportování pod širým nebem ničím novým,venkovní posilovny jsou zde v provozu od července loňského roku. Možnost protáhnout svá těla uvítalo mnoho, zejména mladých Přerovanů. Výhodou je, že návštěvníci nemusí platit za drahé permanentky, ale jsou odkázáni na počasí.

„Lidé mohou využít masážní zařízení, prvek na procvičování pasu, jezdecké zařízení či šlapadlo," sdělil již dříve Přerovskému deníku náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).