Odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra však stále zůstává mimo krajské město.

Policie se přestěhuje začátkem června.

Pro vyřízení dokumentů si pak nově budou cizinci chodit na oddělení nedaleko hlavního vlakového nádraží.

„Dnem 3. června budou pobytové agendy cizinecké policie, Oddělení pobytových agend, vykonávány na nově zřízeném kontaktním místě pro veřejnost, které se nachází v budově Obvodního oddělení policie Olomouc 3 na adrese Smetanova 14," sdělila policejní mluvčí Irena Urbánková.

Důvodem stěhování je snaha usnadnit cizincům vyřizování potřebných dokumentů.

„Přemístění pobytových agend do krajského města je realizováno za účelem lepší dostupnosti pro zájemce o požadované služby," vysvětlila Urbánková.

Od pondělí do čtvrtka mohou na nové adrese například žádat o cestovní průkaz, prodloužení platnosti krátkodobého víza nebo dodatečné potvrzení o datu a místu vstupu na území.

Cesty do Přerova zabíraly hodně času a to nejen zahraničním příslušníkům. Například zaměstnanci Univerzity Palackého v Olomouci mají dlouhodobě s doprovázením cizinců pro razítka práci navíc. Změna pracoviště jim však námahu přiliš neulehčí.

„Jedná se určitě o vstřícný krok ze strany ministerstva vnitra. Avšak přesun řeší spíše problematiku olomouckých občanů a turistů, pro Univerzitu Palackého není změna zásadní a tolik přínosná. Přesouvané pracoviště cizinecké policie totiž zajišťuje především agendu spojenou s pobyty cizinců na krátkodobé vízum, která se studentů, akademických a vědeckých pracovníků ve většině případů netýká," řekla Yvona Vyhnánková, vedoucí oddělení mezinárodních vztahů univerzity.

Přesun chystá i další odbor

Důvodem je, že studenti a učitelé ze zemí mimo Evropskou unii, Lichtenštejnsko, Norsko, Island a Švýcarsko téměř bez výjimky přijíždějí na dlouhodobé vízum nebo na povolení k dlouhodobému pobytu.

„Tato část agendy nadále zůstává v Přerově, na pracovišti Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky. Takže z hlediska našich mezinárodních aktivit se nic zásadního zatím nemění," zmínila Vyhnánková.

K trvalému či přechodnému pobytu bylo ke konci loňského roku nahlášeno v Olomouckém kraji téměř deset tisíc cizinců.

Situace při jednání s úřady se možná časem pro většinu z nich zlepší.

„Odbor azylové a migrační politiky zatím stále zůstává v prostorách svého pracoviště v Přerově, nicméně hledá vhodné prostory v Olomouci," sdělil za ministerstvo vnitra mluvčí Břetislav Oliva.

SOUVISEJÍCÍ: Cizinci z Olomouce musí na úřad do Přerova. V krajském městě prý není místo