Zatímco studené noci znemožnily chmelu růst, laguny a podmáčená půda zase způsobily jeho vyhnití v místech, kde se dlouho držela voda. Až v druhé polovině června a v prvních červencových dnech byly noční teploty dostatečně vysoké. „Zatím to ale chmel nestačil dohnat a bojím se, že to už ani nestačí. U nás jsme se sice nepotýkali se záplavami, ale kvůli vytrvalým dešťům se vytvořily laguny a na chmelnici se dlouho držely,“ popsal situaci ředitel Tršické zemědělské Lubomír Vodička.

Podobně jsou na tom podle něho letos všichni pěstitelé chmele na Moravě. Asi nejhůře postižené byly chmelnice u Domaželic, kde při druhé záplavové vlně vznikl prakticky jeden velký rybník.

Počítáme se škodami kolem třiceti procent

Odhadnout škody, jaké počasí zemědělcům napáchalo, se zatím přesně nedá.

„Ve srovnání s loňskem mohu říct, že touto dobou byl chmel už o dva metry delší, než je teď. Kolem desátého července začíná kvést, takže do té doby ještě možná stihne trochu vyrůst,“ míní chmelař Karel Čechák ze Zemědělského družstva Kokory. V Tršické zemědělské jsou ale spíše skeptičtí.

„Počítáme se škodami kolem pětadvaceti až třiceti procent,“ odhaduje Vodička.

Zemědělci postižení povodněmi hlásili škody Agentuře pro zemědělství a venkov v Přerově. „Škody jsme nevyčíslovali v cenách, ale v hektarech, takže přesnou částku sdělit nemohu. V tuto chvíli jsme už ale všechny podklady odeslali na ministerstvo zemědělství,“ podotkl Filip Štěpán ze zemědělské agentury.

Protokol o škodách bude pro zemědělce důležitý, pokud vláda schválí kompenzace. Zda to opravdu udělá, není zatím vůbec jisté. Teprve nedávno byly například schválené peníze pro zemědělce, postižené povodněmi z přívalových dešťů před rokem.

Loni se chmelu dařilo

Loňský rok byl pro chmelaře obzvlášť úspěšný, průměrný výnos na hektar činil podle Českého statistického úřadu 1,25 tun. „My máme plán 12 metráků na hektar, loni jsme měli sedmnáct. Takže možná ta letošní sezona nebude tak úplně neúspěšná, ale ve srovnání s loňskem pouze průměrná,“ doufá Čechák.

Zda nižší úroda ovlivní cenu chmele a tím i cenu piva, si zatím nikdo odhadnout netroufá. „Úroda chmele je vždy otázkou množství i kvality a o jeho ceně rozhoduje poptávka i nabídka. Smluvně jsou letošní sklizně většinou pokryty,“ podotkla mluvčí přerovského pivovaru Zubr Hana Matulová.