O využití budovy bývalého Chemoprojektu se v minulosti vedly na jednání zastupitelstva dlouhé spory. Kvůli obavám z demolice a vzniku dalšího supermarketu ji město v atmosféře, která provázela i bourání nedaleké Komuny, v roce 2007 odkoupilo za 22 milionů korun.

Před třemi lety přerovská radnice objekt, který byl jen částečně využitý a sídlila zde mimo jiné i pobočka místní knihovny, prodala společnosti Domov Alzheimer. Nový vlastník získal zchátralý komplex za částku 15 milionů 860 tisíc korun. Jeho rekonstrukce začala v létě.

„Během prázdnin se rozběhly vnitřní přípravné práce a teď už bourání pokročilo, takže je patrné i zvenku. Stavební úpravy budovy ze šedesátých let, která kdysi sloužila jako kanceláře, jsou poměrně rozsáhlé. Má železobetonovou konstrukci, takže plášť je dlouhověký a stabilní, vnitřek ale půjde pryč a budou se zde dávat kompletně nové technologie. Součástí projektu je i demolice garáží, na jejichž místě vznikne zahrada pro klienty,“ nastínil Radek Žádník, ředitel společnosti Domov Alzheimer.

Bývalý hotel Strojař v Přerově, září 2021
Strojař chtějí vyměnit za budovu pro knihovnu. Mají v něm být "komerční byty"

Práce potrvají až do konce příštího roku.

„V roce 2023 bychom chtěli Alzheimer centrum otevřít a po kolaudaci a zaškolení nových zaměstnanců může začít přijímat první klienty. Lůžek bude k dispozici celkem 114. Celková výše investice včetně pořizovací ceny objektu je 150 milionů korun,“ upřesnil.

Klienty domova ze zvláštním režimem čeká příjemné a útulné prostředí areálu v centru města.

„Zatímco původní budova sloužila administrativnímu účelu, byla strohá, přísná a s velkým podílem prosklených ploch, jejich podíl chceme snížit a přizpůsobit okolí. Po rekonstrukci vzniknou čtyři nadzemní podlaží - kromě dvoulůžkových pokojů se počítá i s prostory pro personál, jídelnou, kuchyní a společenskými místnostmi,“ nastínil hlavní architekt Jaroslav Šimek z firmy Archzone, která zpracovala projekt.

Nový domov se zvláštním režimem počítá i s úpravou venkovních prostor, altánkem a stromovou alejí.

„Jde o to, aby měli klienti během dne náplň a činnosti pod vedením terapeutů a na pokojích byli co nejméně. Na jídelnu bude navazovat také terasa, i zde mohou trávit čas,“ poznamenal Radek Žádník.

CTPark v Hranicích. Ilustrační foto
V Přerově se chystá stavba průmyslového parku, CTP míří na Staré Rybníky

Přerov dlouhodobě zápasí s nedostatkem volných lůžek ve zdejším Domově pro seniory. Podle jeho ředitelky Jany Žouželkové je dnes zájemců více než tisícovka. „Z toho je 325 žádostí o umístění do domova se zvláštním režimem pro lidi, trpící některou z forem demence,“ řekla.

Nové zařízení v Přerově může začít získávat první klienty až po dokončení rekonstrukce objektu.

„V našich centrech je praxe taková, že když lidé vědí, že budeme za půl roku otevírat, vyjadřují předběžný zájem a bereme si od nich kontakt, abychom je mohli oslovit. Jednání se zájemci o tuto službu ale můžeme zahájit až poté, co získáme jako poskytovatelé sociálních služeb registraci pro nové Alzheimer centrum,“ uzavřel Radek Žádník.